Moldova e din nou la rascruce ?

Au trecut deja 20 de ani de la declararea limbii romane limba de stat si 18 ani de la declararea independentei.

E trist ca asa de repede au trecut acesti ani, dar si mai trist este ca persoanele care s-au postat atunci si in perioada ce a urmat in fruntea miscarii nationale s-au dovedit a fi, in marea lor majoritate, asemenea paduchiului din zicatoarea cunoscuta – au iesit in frunte sa ne faca numai de rusine si sa profite de favorurile pe care le ofera puterea.

Lista e lunga si nici nu e cazul sa-i reamintim pe „eroi”. Dar de Rosca si echipa lui e greu sa nu amintim. Faptul ca a profitat de sentimentele noastre cele mai pure, ca s-a imbogatit pe spatele poporului, ca a tradat in cel mai nerusinat mod cauza pe care o declara, ca a defaimat multe persoane ilustre, ca a scos copiii in strada, ca apoi sa-i tradeze in cel mai nerusinat si sfidator mod, ca… E greu sa-i fie iertate faptele rusinoase. Dar cati alti profitori, oportunsiti, fripturisti etc. s-au perindat in acesti ani in circul/teatrul puterii de la noi.

Si de Voronin e greu sa nu sa se reaminteasca. O persoana care uraste poporul Moldovei si tot ce e moldovenesc, un fiu de ofiter rus din Irkutsk/Siberia (conform ziarului rus Komsomolskaia Pravda), crescut de moldoveni,  si care „recunoscator” fiind si-a batut joc de populatia autohtona in modul cel mai dispretuitor. Conform altei surse: http://www.stireazilei.md/news-1400 este un roman (Sarbu la nastere) mancurtizat de catre rusi.  Primul comunist din Moldova e si cel mai bogat om din Moldova,  toata bogatia fiind formal adunata de feciorul sau Olejka – o persoana care se aseamana cu membrii Garzii Tinere din faimosul roman/film  sovietic – a activat in ilegalitate si a reusit sa jefuiasca aceasta tara in modul cel mai nerusinat.

Comunistii au reusit si in legislatie sa-si demonstreze rea vointa. Constitutia parca e scrisa nu cu capul, dar cu partea dorsala. Blocajele evidente care apar in legislatie in legatura cu alegerea presedintelui te ingrozesc. Dar partajarea puterii… ??? Parlamentul alege presedintele parlamentului, apoi alege presedintele republicii, care propune candidatura primului ministru spre aprobare Parlamentului. Ce „amuzament” urmeaza in cazul cand un presedinte de republica independent, care nici nu a fost ales deputat, dizolva parlamentul ales de popor. Aiureli… Doar pentru al tine pe Voronin si acolitii lui la putere si ai oferi parghiile de conducere cu care a fost deprins in cadrul militiei sovietice.

Ce tragica e situatia cand copiii cresc fara parintii, care din nevoie castiga prin strainatati o bucata de paine… 😦

Invazia presei, literaturii, mass-media ruse in Moldova ramaine ca pe timpul sovietic. Existenta a catorva oaze de cultura romaneasca: Vocea Basarabiei, Timpul, Literatura si Arta,… schimba doar cu putin situatia trista generala.

Am inceput cu lucruri triste fiindca e imposibil sa se uite de ele.

Mai putine, dar sunt si lucruri bune. Multi tineri de-ai nostri au obtinut si obtin studii in Romania, dar si in alte tari dezvoltate. Modovenii ce lucreaza in Europa se deprind cu alte valori. Deschid ochii asupra lucrurilor si celor ramasi acasa. Verticalitatea de care au dat dovada tinerii in aprilie e tot un lucru promitator.

E mare speranta acum in Moldova ca in sfarsit vor fi la putere politicieni pentru care idealurile nationale si cele cetatenesti se vor dovedi a fi mai importante decat diversele si scarboasele ispite materiale sau de alta natura.

Moldova e din nou la rascruce ! Va fi noua generatie de politicienti una responsabila, care nu vind „casa parinteasca”, tara in care s-au nascut? Vor oferi exemple bune, care vor ramane in istorie ca modele bune de referinta pentru toate generatiile ce vor urma ?

Doamne ajuta-ne !!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s