Un nou an de studii

La 1 septembrie se incepe un nou an de studii.

Au fost timpuri frumoase cand acest eveniment era o sarbatoare in universitati si pentru studenti si pentru profesori. De cativa ani nu mai este asa.

A scazut ingrozitor de mult numarul studentilor care vin la facultate. Daca candva nu ajungeau sali si profesori, acuma nu ajung studenti.

Se vehiculeaza ideea ca de vina e criza mondiala, care adicate-lea nu ne-a ocolit si pe noi. Nu cred ca e asa.

De vina e guvernarea proasta din domeniul educatiei, care a fost incredintata unor persoane intunecate, marginite si iresponsabile. Ma refer, in primul rand, la Victor Stepaniuc, care e promotorul strategiei elaborate de el insasi: limitarea locurilor din universitati in favoarea studiilor profesionale preuniversitare.

Situatia n-a fost perfecta nici o data, dar era mult mai buna pana la inceperea reformelor de catre comunisti. Situatia care era cu 8 ani in urma, acuma pare un rai. Si ce era rau in aceea ca parintii faceau tot posibilul ca odraslele lor sa aiba studii superioare, muncind din greu pentru a putea achita contractele de studii ? Nu statul era impovarat cu acest lucru, ci parintii ! S-a decis ca e mai bine, din punctul de vedere al lui Stepaniuk si al acolitilor lui, sa inchida drumul spre studii superioare unui numar mare de persoane, pe care sa le orienteze spre studii preuniversitare profesionale. Dar sa vezi ca nu se realizeaza dorintele lor. Copiii, pur si simpul, nu mai merg la studii, daca nu reusesc la facultate.

Imi aduc aminte de timpuri cand se lauda sistemul de educatie japonez, in care se punea accentul pe studii superioare generale, adica pe realizarea ideii ca toti adultii sa aiba studii superioare. Sincer sa spun – si acuma imi pare o idee foarte frumoasa.

Din pacate nu si pentru noi, cel putin asa cred comunistii. Vedeti ca pentru ei este important sa majoreze numarul proletarilor… Altfel, pe cine sa se bazeze Partidul  Comunist ?

Si nu conteaza ca odraslele conducatorilor comunisti, de regula, isi fac sau si-au facut studii superioare in Moscova sau in occident. Cand e vorba de propriile interese, idealurile comuniste ei le omit elementar.

Dar, de fapt, ce e rau in aceea ca un muncitor sa aiba studii superioare, daca alegerea profesionala e facuta din dorinta proprie ?

E ingrijorator faptul ca profesorii calificati nu au ore, sunt nevoiti sa predea obiecte care sunt sub nivelul lor profesional si care pot fi predate de cadre mai putin calificate.

Modelul de guvernare autoritar si mafiot promovat de Voronin, a devenit, intr-o mare masura, „etalon” si pentru universitati, incepand de la sefii de catedre si pana la rectori, poate cu mici exceptii. Profesorii sunt asemenea unor sclavi dirijati de persoane autoritare, alese dupa calapodul lui tatuca. Centre si iar centre, dupa care se ascund niste interese de mafioti, chiar si in domeniul invatamantului si cercetarii. Un sef de catedra poate sa-si permita sa aiba pe saptamana o singura lectie, cand ii incarca pe subalterni de cel putin zece ori mai mult.

Pestele de la cap se strica ! Nu vreau sa exagerez cu aprecierile. Poate cu venirea la conducerea tarii a unor persoane mai inteligente se va schimba in bine si situatia din invatamant. Poate ca intr-un viitor apropiat din nou vor inflori zambetele pe fetele profesorilor la inceput de an de studii. Poate grijile legate de situatia materiala precara nu le vor mai umbri ochii.

Viitorul tarii se cladeste in Universitati. De aceea da-le Doamne sanatate si putere profesorilor. Succese si numai bine in noul an de studii. Vor veni si vremuri mai bune. Raul nu poate sa domine la infinit.

Reclame

2 comentarii la “Un nou an de studii

 1. Salut!
  Vrei sa facem schimb de link-uri? Daca esti de acord atunci lasa-mi un comment in care sa-mi spui cum vrei sa te trec in blogroll. Pe mine poti sa ma treci Achilianu
  sanatate…

 2. Dragă prietene,

  Am ajuns, în sfârşit, şi la momentul când am început să mă
  clarific cu link-urile. Dacă mai doreşti să faci schimb de link-uri, mă poţi trece în blogroll sub numele VALU(L) şi cu URL valungureanu.toateblogurile.ro

  Sănătate şi numai bine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s