O dragoste, cu care românii nu aveau ce face

Fragment din cartea „Sex & Perestroika” de Constantin Cheianu (în curs de apariţie la Editura „Cartier”) publicat în cotidianul Timpul.

(Week-end) Cheianu: O dragoste, cu care românii nu aveau ce face Foto: mpinteractiv.ro
 

„Adevărul este că nu i-am găsit pe români într-un moment grozav, după revoluţia din 1989, cu entuziasmul nostru pro-Unire. După ce visasem să ne primească necondiţionat în îmbrăţişarea lor, să ne ofere înţelegere şi alinare, am dat peste Prut de o fiinţă mai hărţuită şi mai nemângâiată decât noi. Care aştepta de la Europa exact ce căutam noi la ea, adică înţelegere, susţinere şi alinare. De unde era să ni le dea nouă, dacă ei îi lipseau atât de mult?!

Şi aşa alergam unii după alţii cu limba scoasă, noi după iubirea României, România după farmecele Europei.

Dacă până în decembrie 1989 românii s-ar fi mulţumit cu semne de atenţie venite de la oricine, după această dată numai dragostea Europei şi a Americii îi putea mulţumi. E clar că noi, basarabenii, nu puteam concura cu Europa şi America.

Uimitor cât de mare era dragostea cu care românii nu aveau ce face!

Numai aşa se explică consternarea care i-a apucat, în 2001, când basarabenii au votat comuniştii. Care comunişti e puţin să spui că nu-i iubesc deloc pe români. Ei crezuseră, probabil, că, după ce nu au avut ce face cu iubirea noastră, aceasta trebuia, după o lege nouă a fizicii, nu doar să stea bine conservată, ci chiar să prolifereze. Ca şi cartofii: pui, în cuib, trei tuberculi şi toamna scoţi treisprezece. Aşa au făcut şi ei, ne-au oferit nişte „tuberculi umanitari” sub formă de cărţi, ajutoare, burse, fonduri, lăsând îngrijirea acestora pe seama intelectualilor şi politicienilor naţionalişti de la Chişinău, după care au luat-o fulger din loc de la Prut, tocmai spre NATO şi UE.

În cincisprezece ani au ajuns acolo unde şi-au dorit, după care şi-au amintit de noi. Şi când şi-au întors privirile, s-au speriat de ce-au văzut. Intelectualii noştri, după ce citiseră că unele plante se dezvoltă mai bine dacă le pui muzică simfonică, au crezut, la rândul lor, că „tuberculii” pot fi îngrijiţi bine, dacă le reciţi versuri patriotice. Când s-au trezit din recitalurile lor, era târziu, căci „gândacii de Colorado”, alias comuniştii, compromiseseră întreaga recoltă.

Vorba e că în 1989 intelectualii noştri au primit de la Moscova, pe tavă, ceea ce nu au ştiut să obţină prin efortul lor timp de 45 de ani. Adică o revoluţie. Pe care au transformat-o în una de uz personal. Reducând-o cu succes la atâta cât să le asigure acces nestingherit la valorile culturale româneşti. Şi – la fonduri româneşti. Crezând că poporul se poate mulţumi, la rândul lui, cu valori româneşti. Minus fonduri.

Nimic mai dulce pentru ei decât să-şi editeze o carte peste Prut. Pe locul doi, după gradul de dulceaţă, se situa gândul că şi poporul, oricât de înfometat ar fi, trebuie să fie tot atât de fericit ca şi ei pe chestia că îşi editează cărţi peste Prut. Asta pentru că puterea sovietică îi obişnuise pe poeţi cu ideea că poporul îi poartă pe braţe de dragi ce-i sunt pentru operele lor, în care cântau partidul, pe Lenin şi comunismul.

Acum cântau România, numai că nu mai exista Partidul Comunist, care să le dea iluzia că sunt purtaţi pe braţe de popor pentru cântecele lor. În plus, o parte a moldovenilor mai păstrase o amintire nu tocmai dulce despre românii din interbelic, care se purtaseră cu ei mai rău decât nişte străini şi iată că intelectualii basarabeni naţionalişti, într-o nefastă continuitate, confirmau gloria cea mai neagră a românilor.

Numai aşa, după 1989, românofobia avea să irumpă în Moldova independentă. Dacă Puterea Sovietică ne ţinuse în frâu dragostea faţă de România, tot ea ştia să strunească şi dispoziţiile românofobe.

Odată cu libertatea, însă, totul s-a revărsat peste margini, şi iubirea, şi ura…”

Anunțuri
De Valeriu Ungureanu Publicat în Eseuri

4 comentarii la “O dragoste, cu care românii nu aveau ce face

 1. Draga Cristi,

  Conform unor date neoficiale, numarul moldovenilor care au depus actele pentru redobandirea cetateniei romane depaseste 650 000.

  http://stiri.acasa.ro/articole/social/Cererile-de-redobandire-a-cetateniei-romane-s-au-inzecit-in-ultima-luna

  Iar numarul doritorilor sa redobandeasca cetatenia romana e mult mai mare. E un indiciu care demonstreaza ceva ! Nu-i asa ? Daca toti moldovenii vor avea cetatenia romana, de fapt se va realiza si unirea 🙂

  Din pacate deciziile de rigoare sunt foarte tergiversate. Personal, am depus actele inca in 2004. Deocamdata nu am cetatenia romana si nu sunt convins ca o voi obtine in curand. Birocratia este birocratie oriunde.

 2. Nu inteleg chestia cu cetatenia romana… aia e o simpla carte, un act.. cum sa ti se dea ceva care-l ai deja .ESTI roman si fara cetatenie… Esti in suflet si in vorba… Cat despre unire… sunt guvernele de vina, nu popoarele !
  Crezi ca la noi e mai bine ca la voi ? Te inseli… E un haos, o hotie si o minciuna mai mare decat in Moldova ta…
  Am ajuns niste slugoi ai Vestului si al americanilor, asteptand ce ? Pomana…Nu mai avem demnitate, orgoliu si bun simt, de loc… Suntem frati si fara cetatenie…SUNTEM toti ROMANI, indiferent pe ce meleaguri ne-am afla…
  Frate Valeriule, sa-mi traiesti !
  puiuolaru6057

 3. Ai dreptate în ceea ce priveşte sufletul ! Dar am răspuns la afirmaţia lui Cristi ! Ruşii au intrat cu trupele armate în Abhazia şi Osetia, doar ca să-i apere pe aşa zişii aliaţi ai lor. Şi le-au recunoscut şi independenţa. România se teme să facă un lucru simplu – să ofere cetâţenia celor care au pierdut-o după război.

  Sunt informat foarte bine despre situaţia din România. Şi ştiu că fericirea ţi-o creezi singur, dar nu aştepţi ca pomană de la cineva.

  Să trăieşti, frate Puiule ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s