"Capitalismul" sălbatic contra "comunismului" de junglă

În Chişinău se dublează tarifele la transportul public începând de la 1 octombrie, şi, concomitent, se măresc cele pentru apă şi canalizaţie. Lumea a simţit pe pielea proprie splendorile „capitalismului” sălbatic, dar şi cele ale  „comunismului” de junglă al lui Voronin, când nu există baraje contra furturilor, când omul simplu este jupuit nemilos, când criteriile morale nu au valoare.

Sărăcia macină populaţia Moldovei şi aceste evenimente trezesc mare nelinişte. „Comunismul” de junglă al lui Voronin, în care am trăit ultimii 8 ani, a avut mari lacune, dar a oferit un minim garantat: şi salarii la timp, chiar dacă foarte mici, şi pensii, şi careva garanţii sociale pentru păturile sărace ale populaţiei.

Va reuşi oare noua guvernare să păstreze garanţiile sociale minime pentru oamenii simpli, ori va îneca societatea în dezmăţul „capitalismului” sălbatic ? Va fi  gradientul social orientat spre bunăstarea poporului, ori spre lăcomia unor guvernanţi şi acoliţi de-ai lor lipsiţi de scrupule ?  Ne aşteaptă oare din nou mari dezamăgiri ? În fine, ne punem întrebarea retorică: Există oare capitalism cu faţă umană ?

Doamne ! Ai milă de noi şi dă-le minte şi omenie celor de la guvernare !

Doamne ! Fă-i să gândească nu numai la avantajul şi propriul chilipir, dar şi la o fărâmă de pâine pentru poporul care i-a instaurat la putere, cu o mare speranţă într-un viitor mai bun !

De Valeriu Ungureanu Publicat în Eseuri

2 comentarii la “"Capitalismul" sălbatic contra "comunismului" de junglă

  1. Ai un exemplu concret dincolo… la noi …Ce ne-a adus democratia ? Someri, pensionari muritori de foame, cresteri de preturi, impozite si taxe aiurea, migratii ale fortei de munca, intreprinderi pustii( citeste pe blogul meu despre..),dezordine in tara… Crezi ca la tine va fi mai bine?
    Ar fi bine ! Dar, cand ajung acolo, sus, devin dintr-o data neputinciosi, impotenti si parsivi…
    Hotia cu acte-nregula e la rang de negustor cinstit… Cine-i crede ?
    puiuolaru6057

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s