Spaţiu, te respect !

Ce este o propoziţie scrisă ?

De fapt, este codificarea alfanumerică (litere, cifre, semne de punctuaţie, emoticoane etc.) a gândului, a stării emoţionale şi sufleteşti pe care le are autorul. Dar… Acest cod are şi un scop… Şi anume acel de a crea pentru cititor gândul, starea emoţională şi sufletească dorită de autor.

Codificări asemănătoare sunt şi în domeniul picturii, sculpturii, muzicii, dar şi în multe alte domenii. Doar că materia, cu ajutorul căreia se construieşte codul, este alta.

Revenind la propoziţie vom menţiona că fără „atomii” de bază – literele (sau ieroglifele 🙂 ) e imposibil de scris o propoziţie. Dar nu mai puţin importante pentru redarea mesajului autorului sunt şi celelalte simboluri. Şi aici vreau să mă refer la un subiect pe care nu l-am mai întâlnit undeva, dar care, după părerea mea, este destul de important – la spaţiul ce desparte elementele propoziţiei.

Vă rog să citiţi următoarele rânduri.

O,mamă,dulcemamă,dinnegurădevremi
Pefreamătuldefrunzelatinetumăchemi;
De-asupracripteinegreasfântuluimormânt
Sescuturăsalcâmiidetoamnăşidevânt,
Sebatîncetdinramuri,îngânăglasultău…
Mereusevortotbate,tuveidormimereu.

Şi tot aceleaşi rânduri, doar că se respectă spaţiul între cuvinte şi cele după semnele de punctuaţie.

O, mamă, dulce mamă, din negură de vremi
Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi;
De-asupra criptei negre a sfântului mormânt
Se scutură salcâmii de toamnă şi de vânt,
Se bat încet din ramuri, îngână glasul tău…
Mereu se vor tot bate, tu vei dormi mereu.

Este deosebire ! Nu-i aşa, dragă cititorule. Şi deosebirea nu e numai în respectarea spaţiului, dar şi, în primul rând, a autorului şi a cititorului. Se respectă timpul în care trebuie să se înţeleagă mesajul. Se oferă un cod al mesajului cât mai simplu şi mai lizibil, desigur, dacă autorul sau cel care a cules textul nu are un scop cu totul opus.

În informatică spaţiul liber are un cod intern şi în memorie/fişiere el este prezent de rând cu codurile pentru alte simboluri, doar că la afişarea pe ecran sau la imprimare lui îi corespunde loc liber. Deci spaţiul liber este un instrument important prin care scriitorul transmite cititorului mesajul într-un mod cât mai lizibil şi mai eficient.

La scriere în limba română spaţiul nu numai desparte cuvintele, dar evidenţiază şi semnele de punctuaţie. Semnele de punctuaţie se alipesc, de regulă, cuvintelor precedente şi sunt urmate de spaţiu. Nu e o regulă „bătută în cui”. E o regulă de respect pentru cititor şi timpul lui, e o regulă de respect pentru autor şi cele scrise de autor.

P.S. Azi, 15 octombrie, la „Fundamentele Programării” am rezolvat cu studenţii probleme de calcul al expresiilor numerice în limbajul C++ în care existenţa sau lipsa spaţiului, în anumite locuri ale expresiilor, schimbă rezultatul. Spre exemplu, a+++b nu este echivalent cu a+ ++b  sau cu a + + + b 🙂

Reclame

2 comentarii la “Spaţiu, te respect !

 1. Ai perfecta dreptate, frate Ungurene ! Cel ce se apuca de scris, TREBUIE sa respecte niste reguli elementare atribuite scrisului…
  Asa, e doar o insiruire fara noima si fara sens.
  Dar cati dintre cei care si-au facut acele bloguri, scriu corect
  gramatical sau romaneste ?!
  Cati dintre cei care ridica pretentii in ale scrisului, respecta, se respecta si Ne respecta ? Foarte putini…
  Si mai spun ca sunt scoliti…
  puiuolaru60

 2. Eu nu vin cu careva interdicţii, nea Puiu. Omul are o viaţă şi indiferent dacă el este mai tare sau mai puţin şcolit, mai inteligent sau mai puţin inteligent, mai „bronzat” sau mai puţin „bronzat”… are drepturi egale cu ale celorlalţi oameni. Să fie sănătoşi şi să aibă bloguri toţi cei care şi le doresc. Nu mai dorim întoarcere la stalinism, ceauşism sau alt …ism, cu cenzura corepunzatoare. E vorba de a avea dreptul sa poti observa răul şi de a mai da si nişte sfaturi prieteneşti, utile pentru a-l corecta !

  Eu întotdeauna îi mulţumesc celui care îmi indică o lacună proprie şi îi sunt recunoscător fiindca corectând-o pot să devin mai bun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s