Psihologia învingătorului

Dragă cititorule, nu te grabi cu concluziile. Citeşte articolul până la capăt. Concluziile finale ar putea să te surprindă.

Am întâlnit de mai multe ori acest termen în mass-media: în ziare, la TV, la radio. I se atribuie un sens pozitiv. De fapt, şi în clasica poeziei române e tangenţial descifrat. E suficient să ne reamintim de George Coşbuc (Fire de tort, 1894) cu

Lupta vieţii

Copiii nu-nţeleg ce vor:
A plânge-i cuminţia lor.

Dar lucrul cel mai las in lume
E un bărbat tânguitor.

Nimic nu-i mai de râs ca plânsul
In ochii unui luptător.

O luptă-i viaţa; deci te luptă
Cu dragoste de ea, cu dor.

Pe seama cui? Eşti un nemernic
Când n-ai un ţel hotărâtor.

Tu ai pe-ai tai! De n-ai pe nimeni,
Te lupţi pe seama tuturor.

E tragedie-nălţătoare
Când, biruiţi, oştenii mor.

Dar sunt eroi de epopee
Când braţul li-e biruitor.

Comediant e cel ce plânge
Si-i un neom, că-i dezertor

Oricare-ar fi sfârşitul luptei,
Sa stai luptând, căci eşti dator

Trăiesc acei ce vor să lupte,
Iar cei fricoşi se plâng şi mor.

De-i vezi murind, să-i laşi sa moară,
Căci moartea e menirea lor.

Am inserat versurile cu bun gând, pentru a resimţi tonalitatea majoră, dar şi pentru a sublinia, o dată în plus, sensul grav şi pozitiv al eroului luptător care iese învingător. Îmi place poezia şi chiar o admir. Adeseori, în momente mai grele, îmi amintesc aceste viersuri şi parcă îmi recapăt puterile. Ne sugerează ideea, în înţelegerea mea, că fiecare trebuie să fie un luptător, cu ce sunt totalmente de acord, şi concomitent ni se descriu două finaluri înălţătoare pentru luptători – unul tragic şi unul victorios. S-ar părea că totul este clar şi nu mai este loc de discuţii în acest context. Totuşi… Poetul descrie o situaţie anumită… Şi… Sunt viersuri…

Totuşi… Iarăşi totuşi… Ce neplăcut sună aceste ultime două cuvinte… Să încercăm să înţelegem ce sens poartă termenul de psihologie a învingătorului, să încercăm să construim un portret al unui asemenea personaj care luptă permanent la nivel de cotidian şi să înţelegem definitiv dacă a fi posesor al unei astfel de psihologii este întotdeauna o caracteristică pozitivă.

Îmi imaginez un astfel de învingător, care în relaţiile cu fiecare om în parte şi cu societatea, în general, este un luptător care întotdeauna iese victorios. O persoană cu gura şi maxilarele de rechin, cu pumnii mari şi însângeraţi, cu ochi încrezuţi, de învingător, care la toţi le dă la bot şi nu se teme de nimeni. Un „supraom” de tipul lui Gigi Becali 🙂 , adică un tip care pe toţi îi pune la punct, cel puţin cu nişte vorbe urâte… 😦 Veţi spune că exagerez cu un asemenea portret. Nu cred 😉 Asemenea persoane sau personaje a întâlnit şi întâlneşte fiecare dintre noi dacă nu zilnic, atunci destul de des. Se caracterizează, în plus, printr-o lipsă totală de modestie, de respect faţă de cei din jur, sunt încrezuţi că totul ce-şi doresc şi-şi imaginează ei, li se cuvine. Nişte băgăreţi, care se vâră peste tot unde adulmecă ceva folos şi chilipir, care se postează întotdeauna undeva în faţă, ca nişte insecte de celea mici care ies în frunte în momentele cele mai nepotrivite… 🙂

Veţi spune că e o exagerare de imagine ?

Eu zic că nu. Şi pentru a demonstra acest lucru vreau să ne readucem aminte de o pildă din biblie şi anume acea despre două mame, care au născut ambele câte un copil, dar al uneia copilul era mort. Mama copilului mort a schimbat fătul şi cealaltă ştia acest lucru. Ambele luptau cu o disperare caracteristică unor mame pentru copilul viu. Până aici totul e clar. Împăratul a făcut o judecată genial de înţeleaptă: „… deoarece ambele susţineţi că sunteţi mama copilului, ceea ce nu poate fi, să tăiem copilul în două şi fiecăreia să i se dea partea ce i se cuvine…”. Mai ţineţi minte care a fost reacţia mamei adevărate ? A refuzat lupta şi s-a recunoscut învinsă ! A spus că ea minte… Şi a făcut acest lucru doar pentru ai salva viaţa copilului… Ce pildă măreaţă !

Orice concluzie îmi pare acum de prisos deoarece este evidentă. De aşa exemple fiecare dintre noi îşi poate reaminti şi nu numai de unul. Totuşi… Şi iarăşi totuşi… 🙂 Există lucruri mai valoroase decât psihologia de învingător: înţelepciunea, dragostea faţă de oameni, dragostea de Dumnezeu, modestia, onestitatea, altruismul… În teoria jocurilor se consideră diverse tipuri de jocuri care modelează situaţii reale de conflict, şi nu întotdeauna noţiunea de învingător este determinantă… Vorbind mai pe şleau… în viaţa cotidiană nu întotdeauna trebuie să fii învingător deoarece nu se „joacă” doar jocuri antagoniste, în care neapărat cineva este învingător. E şi neplăcut când un coleg  sau prieten te tratează din perspectiva unei veşnice „competiţii” – cine e mai… decât celălat. La ce mai servesc atunci drepturile declarate în societate de egalitate a oamenilor? Cum se apreciază atunci valorile cultivate de biserică? La ce mai trebuieşte atunci iubirea de oameni?

E mult mai important să posedăm înţelepciune, respect faţă de cei din jur, să fim oneşti, să nu fim bonavi de avuţie, căci nu o să luăm nimic cu noi pe cealaltă lume, să nu fim bolnavi de mărire şi de putere, să facem bine, să ajutăm şi să iertăm oamenii, să iubim oamenii şi viaţa.

Sănătate şi numai bine, dragă cititorule !

6 comentarii la “Psihologia învingătorului

  1. Concluzia dumneavoastră este excelentă şi cam în aceeaşi termeni explic şi eu când cineva mă întreabă despre secretul unei vieţi echilibrate şi a unei casnicii fericite.
    De multe ori invingătorul este de fapt un arogant şi suma compromisurilor pe care le face zilnic îi instalează frustrări definitive. Fiind permanent în lumina rampei trebuie să accepţi riscul de a fi orbit. Pierzi bucuria curcubeului şi nu vei auzii niciodată firul de iarbă crescând.

  2. Desigur, notiunea de luptator este complexa si are mai multe fatete, si pozitive, si negative: luptator cu greutatile vietii, luptator pentru binele tarii, luptator cu nedreptatile etc. Eseul l-am scris ca reactie la aprecierile elogioase pentru niste persoane luptatoare, dar luptatoare numai pentru binele propriu si care calca in picioare pe oricine ii iese in cale. Trebuie observata si fata lor hidoasa…
    Va multumesc pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s