Haz de necaz sau istorii "matematice"

Prezint încă un fragment interesant din cartea „Mathematica navigator: mathematics, statistics, and graphics/ Heikki Ruskeepaa.- 3rd ed”. Se referă la o problemă de calcul legată de numerele lui Mersenne – numere de tipul 2^k – 1. Problema este actuală sub forma determinării celui mai mare număr Mersenne care este prim. În continuare urmează o istorioară legată de această problemă.

„În anul 1903 la o întrunire a Societăţii  Americane de Matematică, F. N. Cole a avut o prezentare întitulată „Asupra Factorizării Numerelor Mari.” Când a fost chemat să prezinte raportul, Cole a iesit la tribună şi fără să pronunţe un cuvânt a ridicat pe tablă 2 la puterea 67 şi a scăzut 1 din rezultat. Apoi, tot pe tablă a înmulţit îndelung ca mâna 193 707 721 cu 761 838 257 287 şi ambele rezultate au coincis. Fără să spună barem un cuvânt Cole s-a aşezat ovaţionat de către sala în picioare. Ulterior a anunţat că i-au trebuit douăzeci de ani de muncă, în fiecare duminică după amiază, ca să demonstreze că numărul lui Mersenne 2^67 – 1 nu este prim”.

Un adevărat erou şi la propriu, şi la figurat, mai ales dacă-l comparăm, din perspectiva dăruirii muncii, cu unii dintre fotbaliştii  contemporani de la naţională 😉

După 106 ani de la acel eveniment, avem sisteme de calcul de tipul Wolfram Matematica, care calculează acea factorizare în fracţiuni de secundă.

Reclame

2 comentarii la “Haz de necaz sau istorii "matematice"

 1. Frumoasa istorisirea! In spatele unei realizari, fie ea mica sau mare, sta unul sau mai multi oameni si, evident, stau ore sau ani de munca…Unii s-au chinuit, au pierdut timp din viata lor pentru ca noua sa ne fie mai usor…
  sanatate…

 2. Istorioara ilustreaza cum se schimba valorile vietii in decursul timpului si cat de mult a progresat omenirea:

  20 de ani de munca a unui savant la inceputul sec. XX
  =
  fractiuni de secunda la un calculator contemporan
  😦 ? 😉 ? 🙂 ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s