Şoc! Explozie de grenadă la Hramul Chişinăului

Azi Chişinăul a sărbătorit Hramul. În oraş s-a simţit de dimineaţa atmosfera de sărbătoare. Soare, cer puţin norat. Temperatură relativ calda.

Am trecut prin supermarketul „Green Hills” şi am fost plăcut surprins de preţurile promoţionale aproape la toate tipurile de produse. Lume multă, dar fără aglomeraţie. Se cumpărau mai mult produse pentru masa de sărbătoare.

Am văzut persoane de vârsta a treia care au profitat de preţurile relativ bune şi au procurat în cantităţi  mai mari găini la un preţ de 28,5 lei kg.

În mass media este informaţie suficientă referitoare la sărbătoare. Nu văd rostul să înşir evenimentele din capitală.

Vreau doar să-mi expun câteva impresii.

Sărbătoare a fost astfel organizată, ca să fie pe placul tuturor locuitorilor capitalei şi a oaspeţilor ei.

După depunerea tradiţională a florilor la monumentul lui Ştefan cel Mare de către oficialităţi s-au început concertele în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Se spunea că de la 17:00 v-a evolua Orchestra Municipală de Muzică Populară a fraţilor Advahov. Am pornit de acasă spre centru pe la 17:10 şi când am ajuns pe PMAN  evoluau deja artişti autohtoni de muzică de estradă. PMAN era arhiplina cu persoane de toate vârstele, dar totuşi prevala tineretul. Foartă bună deservirea cu produse alimentare, mici, frigărui, bere şi băuturi răcoritoare.

În Catedrala Mitropolitană a fost expusă o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Credincioşii puteau să se închine, dar trebuiau să stea într-o coadă foarte lungă. Cu soţia am stat la coadă vre-o oră.

dsc02080

dsc02084

Muzica se auzea bine, astfel că atunci când a început spectacolul oferit de Orchestra „Lăutarii”, am mers chiar pe PMAN. E genială această orchestră. Fiori, ochi umezi, mândrie la auzul „Lăutarilor” şi interpreţilor.

Am revenit la catedrală. Am intrat în incintă. Din păcate am nimerit într-un moment mai puţin plăcut – de proastă organizare. Lumea se îmbulzea şi nu înţelegea încotro trebuie să mearga. Am avut noroc că un slujitor ne-a permis să trecem printr-o cale care era, de regulă, blocată. Ne-am închinat sfintei icoane făcătoare de minuni. În partea de jos a icoanei între sticlă şi ramă e fixată vată care să strângă mirul. Credinsioşii, de fapt, sărută nu sticla icoanei ci o placă de plastic străveziu care protejează sticla. Chipul Maicii Domnului este pe o foaie dintr-un fost calendar. Însă-şi icoana estre din aur şi pietre preţioase.

Pe PMAN deja evolua formaţia „Bravo” din Rusia. Practică o muzica de un stil retro. Nu ştiu de ce, dar am asociat muzica lor cu metalul. Şi mă refer nu la stil, dar la impresia care mi-a creat-o.

După ei a ieşit pe scenă primarul Dorin Chirtoacă. A vorbit foarte frumos. A mulţumit artiştilor, atât celor autohtoni, cât şi celor din est şi vest. Pentru prima dată am avut un sentiment de mândrie că avem aşa un guvernant – tânăr, deştept şi care inspiră nădejde că va realiza lucruri mari în capitală. M-am gândit în acel moment şi la România. Câţi tineri deştepţi are şi a avut. Oare nu e posibil să vină în România la putere tineri dotaţi şi care să dorească real să schimbe ţara în bine ?

Au urmat focurile de artificii „acompaniate” de muzica lui Eugen Doga. A fost ceva nemaipomenit de frumos.

Apoi Ştefan Bănică Junior a oferit un spectacol  de zile mari.

În PMAN tineretul se veselea pe măsură. Se evidenţiau tinerii care construiau piramide în trei niveluri: patru tineri la primul nivel, 3 la al doilea şi unul în vârful piramidei. Foarte periculos. Unii au căzut.

Nu am rămas până la sfârşit. Nu am văzut evoluţia formaţiei „Fly Project” şi îmi pare nespus de rău. Am fost nevoiţi să mergem acasă. Transportul public a circulat foarte bine.

Cred că Hramul Chişinăului e o sărbătoare unică, cum altele nu mai sunt.

P.S. Puţin după mietul nopţii a apărut informaţie despre un eveniment foarte trist – a explodat o grenada – 26 de persoane rănite au fost transportate la spital. Informaţie de primă oră pe adresele:

http://www.stireazilei.md/news-1666
http://www.unimedia.md/?mod=news&id=13819
http://www.jurnal.md/article/21868/

În timpul sărbătorii am auzit o bubuitură. Mi se pare că era puţin după terminarea focului de artificii, în timpul evoluării lui Ştefan Bănică Junior. Am crezut că era ceva legat de spectacolul de focuri ce se terminase.
Impresionat de muzică uitasem imediat de acea bubuitură. Ce-i drept când mergeam spre troleibuz am văzut trei tineri, dintre care unul era însângerat şi zicea că deja nu aude cu o ureche şi că trebuie să găsească ambulanţa. Au urcat într-o rutieră. I-am spus soţiei la moment, că uite cât de neatenţi sunt tinerii. Mă gândeam că era unul din cei care a căzut când formau piramidele. Nu mi-a apărut  vre-un gând mai îngrijorător.

P.P.S. Explozia de ieri seară este calificată ca act terorist. S-a acordat ajutor medical la 41 de persoane. Tot ieri seara, aproximativ în acelaşi timp când a avut loc explozia grenadei sovietice de tip RG-42, în anticamera premierului Vlad Filat s-au înregistrat două sunete de ameninţare.

Azi dimineaţa în faţa Procuraturii o persoană de 51 de ani, din Rezina, a ameninţat că va exploda o grenadă. E nemulţumit că fiul său a fost condamnat la închisoare pentru omor pe un termen de 14 ani, dintre care 7 i-a făcut. Susţine că fiul lui este nevinovat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s