Dilema deţinutului [continuare]

Continuare…

Revin din nou asupra dilemei deţinutului pentru o analiză suplimentară din alte puncte de vedere: moral şi altruist.

Analiza din primul post, dedicat dilemei deţinutului, a fost efectuată reiesind din interesele personale şi  egoiste ale fiecărui deţinut. Fiecare alege raţional şi logic strategia care îi este mai convenabilă, adică acea de a trăda. Şi ca rezultat fiecare e condamnat la câte zece ani de închisoare.

Am subliniat acolo că dacă jucătorii ar proceda iraţional şi ar alege ce e mai rău, din punctul de vedere personal, atunci ei ar fi condamnaţi la câte 2 ani de detenţie, fiecare.

Aici e momentul să subliniez că, de fapt, acea strategie pe care am numit-o iraţională mai ţine şi de aşa numitul „cod moral” – de a nu trăda. Astfel, dacă criteriile morale sunt respectate de ambii jucători, rezultatul final este mai bun pentru ambii. Totuşi această soluţie este foarte riscantă deoarece pentru careva dintre ei ar putea fi doar o stratagemă şi el ar putea să o abandoneze în orice moment, partenerul lui „înhăţând” tocmai 20 de ani de detenţie.

Nu am întâlnit o analiză a soluţiei acestui joc din perspectiva altruistă – fiecare dintre jucători să aleagă strategia care este mai convenabilă pentru partener. Adică să aleagă strategia de joc folosind funcţia de câştig a partenerului şi cu scopul de a asigura un câştig maxim pentru partener. Se observă că în aşa caz strategia „nu” este dominantă pentru ambii jucători. Situaţia („nu”, „nu” ) cu câştigurile (2, 2) este şi echilibru în strategii dominante, şi echilibru Nash, şi eficientă (optimală în sens Pareto). E un rezultat impresionant!

Dilema deţinutului ilustrează, în felul ei, că învăţătura creştină de a face bine şi de aţi iubi chiar şi duşmanii poate fi oportună şi în scopuri practice, atunci când o respectă toţi cei încadraţi în joc!

În unul din posturile următoare vreau să mai revin asupra acestei teme şi să o analizăm din punctul de vedere al utilităţii practice – de zi cu zi.

Va urma…

Anunțuri

Un comentariu la “Dilema deţinutului [continuare]

  1. Pingback: Dilema deţinutului « Valorile Vieţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s