Distincţii de stat oferite profesorilor

O informaţie oferită de Jurnal de Chişinău http://www.jurnal.md/article/21982/ , referitoare la distincţiile de stat, aduce un suflu nou în societate. De ce? Mi s-a creat o impresie stabilă că în ultimii ani guvernanţii de la toate nivelurile se decorau doar pe ei, şi la propriu şi la figurat 🙂 . Chiar şi la Universitatea de Stat şefimea se adula şi se tot autoadula, uitând de profesor, care e motorul şi inima învăţământului. De regulă, distincţiile se ofereau mai mult şefilor, chiar şi atunci când ultimii nu prea ieşeau la catedră în faţa studenţilor, sau o făceau foarte rar. Profesorilor li se ofereau distincţii doar cu anumite ocazii jubiliare şi acelor care se „aveau de bine” cu şefii. Se uita de un principiu elementar – şefii în învăţământ asigură buna activitate a cadrelor didactice, după cum şi deputaţii sunt sau trebuie să fie „slugile” poporului.

Chiar şi pe timpul sovietic, principalele figuri în învăţământ erau elevii, studenţii şi profesorii. Era şi o recunoaştere a acestul principiu când se omagiau profesorii. Sistemul de învăţământ trebuie să fie eficient şi el este eficient atunci când profesorul este stimat şi are autoritate. Acest lucru îl poate asigura şi conducerea atunci când recunoaşte oficial meritele profesorului şi nu numai cu ocazia jubileelor, dar şi cu ocazia unui lucru profesionist şi de înalt nivel.

Revenind la informaţia referitoare la primele distincţii oferite de Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamenului Moldovei,  mi se pare semnificativ faptul că sunt oferite profesorilor.

Prezint in continuare stirea preluată din Jurnal de Chişinău.

„Preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu a semnat primul său decret prezidenţial privind conferirea de distincţii de stat unui grup de cadre didactice de la Universitatea de Stat din Moldova.

Ordinul Republicii” i-a fost conferit lui Simion Doraş, conferenţiar universitar şi Victor Volcinschi, profesor universitar.

Georghe Avornic, profesor universitar, decan al Facultăţii de Drept şi Iurie Sedleţchi, profesor universitar au fost decoraţi cu ordinul „Gloria Muncii”.

Medalia „Meritul Civic” a fost conferită profesorilor universitari Gheorghe Chibac, Sergiu Cobăneanu, Victor Moraru, Nicolae Osmochescu, precum şi conferenţiarilor universitari Vasile Creţu, Vladimir Lavric, Boris Negru.

Titlul onorific „Om emerit” le-a fost conferit conferenţiarilor universitari Igor Dolea şi Violeta Cojocaru, precum şi profesorului universitar Eugenia Cojocari.

Serviciul de presă al Parlamentului susţine că distincţiile au fost conferite pentru merite în dezvoltarea învăţământului juridic, contribuţie la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare în domeniul dreptului şi activitate metodico-ştiinţifică prodigioasă, cu ocazia aniversării a 50-a a Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.”

Din păcate, chiar şi revenirea la normalitate pare uneori o realizare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s