Numb3rs

E un serial de succes în SUA şi în alte ţări occidentale, premiera căruia a avut loc pe 23 ianuarie 2005 prin concursul companiei americane CBS. Serialul este creat de Nicolas Falacci şi Cheryl Heuton. Eroi principali sunt: agentul FBI Don Eppes (Rob Morrow) şi fratele lui, genialul mathematician Charlie Eppes (David Krumholtz), care îl ajută pe Don să rezolve crimele pentru FBI. Numb3rs este produs de fraţii Ridley şi Tony Scott. Compania lor se numeste Scott Free Productions and CBS Television Studios.

Subiectele serialului se centrează în egală măsură pe relaţiile dintre: Don Eppes, fratele său Charlie Eppes şi tatăl lor Alan Eppes (Judd Hirsch), precum şi pe eforturile fraţilor de a elucida crimele din Los Angeles. Un episod tipic începe cu o crima, care este ulterior investigată de o echipă de agenţi FBI în frunte cu Don şi este descrisă matematic de către Charlie, susţinut de Larry Fleinhardt (Peter MacNicol) şi Amita Ramanujan (Navi Rawat). Aplicarea matematicii de către Charlie este totdeauna crucială în rezolvarea crimelor.

Primele patru sezoane au fost cotate ca cel mai de succes show difuzat în serile de vineri în SUA. Graţie succesului sau, serialul a fost prelungit pentru şase sezoane. Al şaselea sezon a inceput pe 25 septembrie 2009.

Am reuşit să descarc din Internet aproape 4 sezoane, fără câteva serii. Aşi spune că nu este doar o popularizare a matematicii aplicate, dar este şi un omagiu reginei ştiinţelor – matematicii. Fiind sub impresia serialului, am rulat câteva episoade în cadrul orelor de laborator la teoria jocurilor, pornind cu seria 10 – „Bomba murdară” din primul sezon, în care se foloseşte într-un mod foarte ingenios dilema deţinutului, despre care am scris în posturile anterioare. Filmele mi-au fost de un real folos.

Recomand să vizualizaţi serialul,  să vă convingeţi cât de talentat poate fi ilustrată forţa matematicii în domenii mai puţin tradiţionale pentru aplicaţiile ei.

5 comentarii la “Numb3rs

  1. Draga Adriana,

    Sunt de aceeasi parere ca e un super serial. Si nu este de loc exagerata aprecierea. Episoadele se privesc dintr-o rasuflare. Chiar daca nu toate sunt la fel de reusite, impresia generala este formidabila. Si se mai poate adauga ca este si un serial inovator.

    Intr-adevar, Bravo creatorilor filmului !

  2. L-am descarcat anul trecut de pe un site rusesc un timp mai indelungat. Erau alternative – limbile rusa si engleza. Originalul este mult mai bun. In traducere se pierde jumatate din farmecul filmului. La moment nu tin minte adresa. O sa incerc sa mi-o reamintesc si o sa descriu ulterior in comentariu cum poate fi descarcat. Cu plata se descarca rapid si sunt mai multe adrese 🙂 Se gasesc prin Google. E mai greu cu varianta gratuita. Se cere mult timp sau cel putin mie mi-a luat mult timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s