Un nou supercomputer, construit de chinezi

În China a fost construit un supercomputer, care după parametrii înregistraţi ar putea ocupa locul patru în lume. Computerul poate efectua mai mult de un cvadrilion de operaţii pe secundă. Capacitatea proiectată a supercalculatorului „Tianhe” (în traducere – Calea Lactee), creat de specialiştii Universităţii Naţionale de Tehnologii de Apărare, este de 1 cvadrilion 206 trilioane de operaţii în virgulă mobilă pe secundă – 1,206 petaflopi.

Reamintim că în varianta SUA şi Canada:

1 cvadrilion 206 trilioane = 1 206 000 000 000 000,

iar în varianta britanică 1 cvadrilion=10^24.

Are peste 11 mii de microprocesoare de tip Intel şi AMD. Crearea lui a costat peste 80 de milioane de dolari SUA. În viitor se planifică conectarea şi a microprocesoarelor Godson, cunoscute şi ca Longson, de producţie chineză.

Calculatorul ocupă o suprafaţă de circa 1000 de metri pătraţi, împreună cu cele 133 de refrigeratoare/cabinete de răcire. Cântăreşte circa 155 de tone. O zi de lucru a supercomputerului este echivalentă cu 16o de ani de lucru a unui calculator personal cu procesor dual-core.

Va fi aplicat pentru calcule biomedicale, pentru prelucrarea datelor de la seismografe şi pentru proiectarea aparatelor aerocosmice.

China devine a doua ţară după SUA care a reuşit să creeze un calculator cu o capacitate de vârf ce depăşeşte un cvadrilion de operaţii pe secundă.

Datele supecomputerului au fost furinzate pentru includerea în lista Top500  a celor mai performante supercomputere, care se alcătuieste de Universitatea Mannheim, Germania, National Energy Research Scientific Computing Center, Lawrence Berkeley National Laboratory, şi University of Tennessee din SUA.

Următoarea variantă actualizată a listei  Top500 va fi publicată în noiembrie.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe adresa:

http://news.xinhuanet.com/english/2009-10/29/content_12356478.htm

Reclame

2 comentarii la “Un nou supercomputer, construit de chinezi

  1. Da, e atât de mare! Datele pot fi verificate pe adresa oferită. Sunt publicate de agenţia Xinhua.
    Trebuie de ţinut cont că în această suprafaţă sunt amplasate şi 133 de unităţi de răcire, fără care nu ar fi posibilă funcţionarea întregului sistem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s