Gripa pandemică impune o vacanţa inopinată

Datele curente referitoare la gripa A/H1N1 le puteţi vizualiza pe pagina A/H1N1 pe care am inaugurat-o pe blog. O găsiţi mai sus.

În legătură cu situaţia creată de răspândirea gripei noi, Guvernul a decretat vacanţă pentru elevi şi studenţi în perioada 6 – 15 noiembrie 2009. Azi, la amiază, deja puţini studenţi mai puteau fi văzuţi la Universitate.

În oraş se simte o panică înăbuşită. Rar, dar se întâlnesc persoane cu măşti pe faţă. În farmacii sunt epuizate stocurile de măşti şi antivirale.

Oficial este anunţat că la moment în Moldova sunt confirmate 91 de cazuri de îmbolnăvire cu gripă nouă. Sunt doua cazuri de deces.

Situaţia este gravă în Ucraina unde au decedat la moment 97 de persoane.

Cea mai gravă situaţie din Europa este în Marea Britanie unde au decedat circa 140 de persoane din cauza gripei pandemice.

La nivel mondial cele mai multe cazuri de deces sunt înregistrate în SUA.

Simptomele bolii

Simptomele gripei А/H1N1  sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor tipuri de gripă, dar se pronunţă mult mai agresiv.

În prima zi de îmbolnăvire de gripa A/H1N1 se ridică spontan temperatura corpului la 38-40 de grade, apar dureri de cap, curgere a nasului, dureri în gât, e posibiliă lăcrimarea ochilor, iritarea lor, apar dureri la încheieturi.

Tusea poate apărea atât în prima zi, cât şi în a doua. Dacă tratamentul nu este început la timp, simptomele se agravează. De aceea este foarte important de adresat la medic chiar de la apariţia primelor simptome de îmbolnăvire.

Dacă bolnavul diagnosticat cu gripă A/H1N1 începe tratamentul corect şi la timp, chiar de la a 2-a, sau a 3-a zi de tratament situaţia bonavului se ameliorează.

Experienţa arată că în cazul adresării la medic în timp util, pacientul se însănătoşeşte în 7-9 zile.

Etapele îmbonăvirii

Virusul pătrunde în corpul uman prin cale aeriană sau prin contact direct şi prin obiecte. La infectare sunt atacate căile respiratorii superioare. Prin ele boala se dezvoltă pătrunzînd în ţesuturile pulmonare. Apoi apar simptomele descrise supra.

Simptomele pot să decurgă şi latent în primele 24-48 de ore după infectare şi anume prin aceasta şi este periculos acest virus – persoana infectată, neştiind că este bolnavă, începe să infecteze  alte persoane.

În etapa următoare virusul pătrunde în sânge şi distruge plămânii.

Cea mai frecventă cauză a morţii este pneumonia

Se deosebesc următoarele simptome de atac asupra plămânilor: tuse deasă şi febră înaltă. Simptomele şi perioada de tratament depind, desigur, de sistemul imun al fiecărei persoane contaminate.

Conform opiniei medicilor, tabloul clinic la îmbolnăvire de gripa AH1N1 este clasic şi nu se deosebeşte de alte tipuri de infecţii. Boala poate fi depistată doar prin teste de laborator.

Centrul Medical Unirea din Bucureşti ne dă următoarele SFATURI PENTRU GRIPA AH1N1:

Singurile porţi de intrare a virusurilor sunt nările şi gura/gâtul. Într-o epidemie globală de aceasta natură, este aproape imposibil să nu intrăm în contact cu virusul H1N1 în ciuda tuturor precauţiilor. Contactul cu virusul H1N1 nu este o problemă atât de mare pe cât este proliferarea.

Chiar daca sunteţi încă sanatoşi şi nu prezentaţi nici un simptom al infecţiei cu virusul H1N1, pentru a evita proliferarea, agravarea simptomelor si dezvoltarea unor infecţii secundare, câţiva paşi foarte simpli, paşi nu pe deplin subliniaţi în majoritatea comunicatelor oficiale, pot fi practicaţi (în loc să ne concentrăm pe modul de stocare a medicamentelor antivirale):

• Spălarea frecventă a mâinilor.

• Abordarea „Jos mâinile de pe faţă”. Rezistaţi tuturor tentaţiilor de a vă atinge orice parte a feţei (cu excepţia cazului în care vreţi să mâncaţi, să vă spalaţi sau să vă palmuiţi).

• Faceţi gargara de două ori pe zi cu apă calduţă sărată (folosiţi apă de gură Listerine dacă nu aveţi încredere în sare). Virusul H1N1 durează 2-3 zile după infectarea iniţială în gât/cavitatea nazală pâna să prolifereze şi să manifeste simptomele caracteristice. Simpla gargara previne proliferarea. Într-un fel, gargara cu apa sărată are acelaşi efect pe o persoană sănătoasă pe care medicamentul Tamiflu îl are pe o persoană infectată. Nu subapreciaţi această metodă de prevenire simpl, ieftină si puternică.

• În mod similar punctului nr. 3, curaţaţi-vă nările cel puţin o dată pe zi cu apă calduţă sărată. Nu toata lumea poate fi pricepută la Jala Neti sau Sutra Neti (poziţii Yoga pentru curaţarea cavitaţilor nazale), dar suflarea puternica a nasului o dată pe zi si curăţarea ambelor nări cu beţisoare din bumbac înmuiate în apa calduţa sărată este foarte eficienta în scăderea numărului populaţiei cu infecţie virala.

• Sporiţi-vă imunitatea naturală cu alimente bogate în Vitamina C (fructe citrice). Dacă trebuie să luaţi tablete de Vitamina C sub formă de supliment, asiguraţi-vă că acestea conţin si Zinc pentru a accelera absorbţia.

• Beţi cât mai multe lichide calde. Acestea spală virusurile de proliferare din gât înspre stomac acolo unde nu pot supravieţui, prolifera sau produce nici un rău.

P.S. Conform informaţiei actualizate pentru dimineaţa zilei de 6 noiembrie, medicii anunţă 48 de cazuri noi de gripa pandemica, numarul lor total ajungand la 113.

Potrivit Centrului National de Medicina Preventiva, astazi la orele 7:45, in Republica Moldova erau inregistrate 304 cazuri cu suspectie de infectie cu virusul gripal A(H1N1). In 113 cazuri, inclusiv doua decese, a fost confirmata prezenta virusului gripei pandemice. In 291 de cazuri rezultatele investigatiilor de laborator sunt negative.

2 comentarii la “Gripa pandemică impune o vacanţa inopinată

  1. Informatie foarte utila!
    Dar Va rog sa-m raspundeti la urmatoarele:

    – daca s-a depistat o infectie, insa nu s-au facut analizele s-o aprecieze la precis, cu toate ca s-a dat tratament din prima zi (febra 39) Tamiflu 75 ml si temperatura a disparut la a 3-a zi, tuse rare se mentin, atunci cite zile va fi corect de urmat Tamiflu? Azi e a 4-a zi.
    – Cite zile in acest caz este pericol de infectare de la acest bolnav? 1. cit dureaza temperatura? 2. sau tratamentul ?

    Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s