Violuri electorale

Scrutinele electorale desfăşurate în cele două ţări româneşti au atras atenţia asupra a câtorva fenomene interesante. Vreau să mă opresc doar asupra libertăţii de exprimare a voinţei.

În Parlamentul de la Chişinău, luni, 7 decembrie, deputaţii au avut posibilitatea să aleagă preşedintele ţării. Rezultatul este cunoscut. E interesant faptul că deputaţii comunişti au fost puşi într-o situaţie penibilă – acei care vroiau să-l voteze pe Lupu, nu l-au votat. Plenara CC le-a violat voinţa. Sentimentele de turmă şi frică le-a blocat demnitatea şi libertatea de exprimare.

În România lucrurile stau, după părerea mea, puţin altfel. Sau, cel puţin, aşa îmi par mie din Chişinău. Clasa politică românească şi mass-media au creau un front comun împotriva lui Băsescu. Alegătorului simplu i se inocula părerea că nu e bine să-l voteze pe Băsescu. În fond se încerca o violare a voinţei electoratului. Dar… Poporul a decis altfel şi violul nu s-a produs.

Mă înteb acum: dacă voinţa unor deputaţi poate fi manipulată/violată, oare în alegerile care se desfăşoară în diverse organizaţii pentru ocuparea unor funcţii sunt libere? Se asigură oare libertatea exprimării voinţei? Nu se violează oare voinţa celor care votează? Încerc să-mi imaginez că un student de la anul întâi, care nu a susţinut nici prima sesiune încă, îşi va exprima liber voinţa prin vot deschis, referitor la o singură candidatură la funcţia de decan şi nu pot. Nu de aceea că el nu cunoaşte încă cine e persoana care aspiră la funcţia în dispută, dar de aceea că nu are curajul şi nici motivul să voteze contra. Şi un profesor, când asupra lui e îndreptat degetul, ca o ţeavă de Kalaşnicov, a celui care numără prin vot deschis opţiunele electorilor, nu are curajul să voteze contra unicei candidaturi.

Putem vorbi de alegeri doar atunci când se asigură libertatea exprimării voinţei alegătorului! În condiţii de presiune, putem vorbi doar de violuri electorale…

2 comentarii la “Violuri electorale

 1. Salve, dle profesor!

  Citind articolul, am observat o greşeală gramaticală şi m-am gîndit că n-aş putea s-o tăinuiesc 😉 E vorba de:

  „Încerc să-mi imaginez că un student de la anul întâi, care nu a susţinut nici prima sesiune încă, îşi V-A exprima liber voinţa prin vot deschis…”

  Corect e: „îşi va exprima” pt că e vorba de verbul a exprima la viitor, modul indicativ. „Îmi voi exprima, îţi vei exprima, ne vom exprima, vă veţi exprima, etc”.

  În privinţa „violării voinţei electoratului”: în democraţie altfel nici nu poate fi, pt că democraţia nu poate funcţiona fără manipulare (a 4-a şi, de fapt, unica putere de facto în stat – mass-media – care legitimează şi justifică orice şi pe oricine, după cum vine comanda stăpînilor), iar votantul (acel element indispensabil în realizarea „alegerii libere, corecte, universale”, tra-la-la) alege ceea ce i se dictează să aleagă. Doar ambalajul „candidaţilor” diferă…

  Pt mai multe detalii, argumente, contexte, referitor la esenţa sistemului „democractic” (plus alte teme adiacente) recomand o carte deosebită (în 3 volume): http://project03.ru/pr/ (se poate descărca în stînga sus)

  Spor!

 2. Salut, Dinu-Cristian! 🙂

  Mulţumesc mult pentru indicarea greşelii! Din păcate, e una pe care o mai comit! Am şi corectat-o! 😉

  Ai dreptate când spui că în democraţie majoritatea câştigă, iar minoritatea acceptă că a pierdut. Sunt nişte legi/reguli ale acestui tip de joc… Dar jocul mai are şi nişte reguli care cer să se asigure libera exprimare a voinţei (cel puţin în momentul votării)! Când aceste drepturi sunt încălcate, votarea nu mai este liberă…

  Ceea ce priveşte greşelile… Cred că nu va fi supărare dacă voi indica şi eu câteva (observă că scriu folosind regulile limbii române – blogul e pe un portal românesc):

  gÎndind – gÂndind,
  , etc. – înainte de etc. nu se pune virgulă,
  pt – pentru,
  stăpÎnilor – stpăpÂnilor,
  democraCtic – democratic,
  stÎnga – stÂnga.

  Am un articol pe blog ce se referă şi la greşeli:

  http://valungureanu.toateblogurile.ro/2009/10/27/10-postulate-formulate-de-albert-einstein/

  Mulţumesc mult pentru comentariu! Despre jocul democraţiei cred că o să mai discutăm, poate chiar la ore!

  Nu promit că o să citesc cărţile, dar cel puţin o să încerc să le „răsfoiesc” 🙂

  Sănătate şi numai bine! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s