Profesorul Leonid Gherman

Omul e o lumânare – din trup şi suflet. În întuneric îşi etalează flacăra, la lumină – şi flacăra, şi constituţia. Într-o pală mai puternică a vântului se poate stinge, dar poate şi să pâlpâie încetişor ca să se aprindă cu toată puterea când vântul se opreşte. Uneori poate să ardă îndelungat, iradiind lumină şi căldură, aprinzând noi lumânări, menţinând acel foc nestins care se cheamă omenie şi dragoste de oameni. Alteori se stinge prematur… Omul, spre deosebire de lumânare, odată stins – nu se mai aprinde din nou… Rămâne în memoria oamenilor ca lumină doar amintirea despre el…

Profesorul, matematicianul Leonid Gherman a activat în cadrul Universităţii de Stat din Moldova din 1967 până în 2001. A predat analiza convexă, metodele de optimizare… S-a ocupat de cercetare. A susţinut în 1976 teza de doctor în ştiinţe fizico-matematice, avându-i în calitate de conducători ştiinţifici pe acad. Petru Soltan şi prof. Ion Ciubotaru. A fost prodecan mai mulţi ani. A condus mai mult de 20 de ani actuala catedră de matematică  aplicată, care în decursul anilor a purtat câteva denumiri. Ar mai fi putut să activeze încă mulţi ani, dar l-a stins o boală nemiloasă…


S-a născut pe 21 mai 1938 în satul Zăicani, raionul Râşcani, în familia lui Fiodor şi a Mariei Gherman, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii pe care i-au avut părinţii lui:

  • Victor (1925-1992), absolvent al Facultăţii de Fizică şi Matematică al Institutului Pedagogic din Tiraspol;
  • Petru (1931), absolvent al Facultăţii de Fizică şi Matematică al Institutului Pedagogic din Bălţi;
  • Claudia(1933-2001), absolventă a Facultăţii de Litere a Institutului Pedagogic din Bălţi;
  • Margareta (1936),
  • Leonid (21mai 1938 – 2 august 2001), absolvent al Facultăţii de Fizică şi Matematică al Institutului Pedagogic din Bălţi.

Şcoala Medie din Zăicani a absolvit-o în1955. A făcut studiile în cadrul Institutului Pedagogic din Bălţi în perioada anilor 1957-1962.  A fost coleg cu membru-corespondent Constantin Gaindric, fost director al Institutului de Matematică şi Informatică al Academiei de Ştiinţe a R.M., cu care a fost prieten în decursul întregii vieţi.

S-a căsătorit pe 28 februarie 1960 cu colega de grupă Cleopatra Molea. După absolvirea Facultăţii a lucrat în satul natal Zăicani în calitate de profesor de matematică (1962-1967). În Zăicani s-au născut fiicele Adriana (1963) şi Rodica (1967). Ulterior ele au absolvit Şcoala nr.1 din Chişinău (actualul Liceu Gheorghe Asachi). Adriana a absolvit Universitatea de Stat din Kiev, Facultatea de Relaţii Economice Externe. Acolo s-a căsătorit, soţul fiind de origine portugheză. Actualmente Adriana preda matematica şi economia la clasele XI-XII de liceu în Lisabona. Rodica a absolvit Facultatea de Matematică şi Cibernetică a USM. Actualmente locuieşte şi lucrează în Londra.

În şcoala din Zăicani a activat şi tatăl lui în calitate de profesor de limbă rusă, dar şi fraţii lui.

Profesorul Leonid Gherman s-a realizat plenar la USM, după ce a început activitatea în 1967. În cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică activa o pleiadă de profesori şi savanţi iluştri, care creau şi menţineau o atmosferă de înaltă spiritualitate la Facultate: V. Andrunachievici, V. Belousov, C. Sibirschi, P. Soltan… Un mare merit în menţinerea acelui mediu de înaltă spiritualitate îi revinea decanului A. Stahi, alături de care L. Gherman a activat în calitate de prodecan.

În cadrul catedrei de matematică aplicată (cercetări operaţionale; analiză numerică şi optimizare) cele mai înalte jaloane erau menţinute de profesorii: V. Zolotarevschi, M. Sagaidac, I. Secrieru, A. Albu, B. Frolov,…

Şi L. Gherman, şi V. Zolotarevschi, şi alţi colegi erau pasionaţi de romanţe, poezie, literatură artistică. Romanţele pe viersurile lui Eminescu erau cântate adeseori cu ocazia diverselor festivităţi…

Liceul din satul natal Zăicani poartă de la 1 septembrie 2003 denumirea: Liceul Teoretic „Leonid Gherman”. E un omagiu, un act de recunoştinţă a meritelor întregii dinastii de pedagogi Gherman.

În cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică este instituită Bursa de Merit Leonid Gherman, sponsorizată de familiile fiicelor lui. Anual se decernează 5 burse – 3 pentru studenţi şi 2 pentru masteranzi.

Leonid Gherman este viu nu numai prin amintiri, dar şi prin cei doi nepoţi ai săi: Joao Carlush (fiul Adrianei) şi Maria (fiica Rodicăi).

 

Fiind actualmente departe de Moldova, timpul, mai devreme sau mai târziu, o sa-i aducă pe nepoţi acasă, la bunelul…

Reclame

2 comentarii la “Profesorul Leonid Gherman

  1. Fiind nepotica Dlui Gherman, fiica Claudiei, ma inchin in fata DVoastra pentru omagiu (de altfel) binemeritat adus profesorului Leonid Gherman. Fiind in ajunul Craciunului Va doresc ca spiritul Sarbatorilor de iarna sa va aduca buna dispozitie si armonie in suflet, iar Anul Nou sa inceapa pe o nota prospera, insotit de aspiratii inalte si realizari frumoase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s