Savantul Anului 2009

Articolul de ieri despre profesorul Leonid Gherman, fostul şef al actualei catedre de matematică aplicată, a avut o rezonanţă neaşteptat de bună. Am constatat acest lucru după numărul mare de vizitatori, şi nu numai din Moldova.

Dar ziua de ieri a fost semnificativă pentru catedra de matematică aplicată şi datorită faptului că actualul şef de catedră – profesorul Dumitru Lozovanu, a fost desemnat Laureat al Concursului Naţional de Susţinere a Ştiinţei „Savantul anului 2009”. E un eveniment important şi pentru toţi membrii catedrei de matematică aplicată. Felicitări în primul rând domnului profesor, dar şi tuturor membrilor catedrei.

Prezint integral textul comunicatului difuzat de Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al A.S.M.

„Membrii Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. la ultima şedinţă din 22 decembrie 2009 au desemnat învingătorii Concursului naţional de susţinere a ştiinţei „Savantul anului 2009”, organizat pentru a şasea oară de Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Scopul pe care şi l-au propus iniţiatorii acestei competiţii intelectuale anuale vizează sporirea eficienţei şi impulsionarea activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare în Republica Moldova în vederea atragerii  investiţiilor străine şi autohtone pentru a implementa aceste realizări  în economia naţională. Prioritate s-a acordat rezultatelor remarcabile care au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării ştiinţei şi economiei naţionale, soluţionării problemelor ce ţin de necesităţile curente ale societăţii.

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M.  l-a nominalizat în calitate de „Savant al anului 2009” pe prof. univ. Dumitru Lozovanu, doctor habilitat, cercetător ştiinţific principal al Institutului de Matematică şi Informatică al A.Ş.M., pentru ciclul de lucrări privind integrarea teoriei jocurilor şi controlului optimal discret. Cel de al doilea învingător al acestui concurs este dr. hab., prof. univ. Viorel Prisacari, prorector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, care a realizat studii privind optimizarea sistemului de supraveghere şi control în infecţiile nosocomiale, în patologia HIV/SIDA, epidemiologia hepatitelor cronice, cirozelor hepatice şi cancerului hepatic primar, precum şi cercetări valoroase în studierea, elaborarea şi producerea remediilor antibacteriene şi antifungice din materie primă locală.  Ambii laureaţi ai concursului „Savantul anului 2009” vor fi menţionaţi cu Diplome şi vor împărţi premiul bănesc instituit în valoare de 30000 (treizeci mii ) de lei în părţi egale, deci cîte 15 mii de lei la fiecare.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s