Anul Nou – cea mai mare sărbătoare matematică?

Bună dimineaţa şi bun venit, 2010!

Orice s-ar fi întâmplat până acum, sărbătoarea de An Nou ne reiniţiază speranţele pentru noi realizări, ne inspiră optimism şi ne dă sete de viaţă!

E semnificativă şi o latură mai puţin conştientizată a acestei sărbători, chiar dacă formal este pe buzele tuturor…

Dacă întrebi pe cineva care este „cea mai mare” sărbătoare matematică a omenirii, mă tem că puţini o să dea  răspunsul imediat. Ba dimpotrivă, majoritatea o să dea nedumeriţi din umeri…

Dar răspunsul este evident 🙂 E sărbătoarea de An Nou! Căci de fapt ce sărbătorim? Sărbătorim un eveniment matematic/aritmetic 🙂 :

În procesul de numărare a zilelor – răsărit şi asfinţit de soare, de numărarea a lunilor, de numărare a anotimpurilor, de numărarea a anilor (365 sau 366 de zile) am ajuns la un anumit număr.  În această zi am ajuns la 2010! Omenirea este un copil dotat, care poate să opereze liber şi cu numere de ordinul miilor 🙂

Desigur, este puţină ironie în afirmaţia de mai sus, dar ea nu-i în nici un caz răutăcioasă! De fapt e mai mult glumeaţă, dacă poate fi aşa! Spre deosebire de Crăciun, care este o sărbătoare a credinţei în Dumnezeu şi în care se sărbătoreşte naşterea Domnului, sărbătoarea de An Nou e o sărbătoare pur convenţională, deoarece nu-i exclus ca într-un careva viitor să se treacă la un alt sistem de „numărare” a timpului! În pofida acestei convenţionalităţi, totuşi este o sărbătoare foarte luminoasă anume prin optimismul şi speranţele pe care fiecare le are în această zi!

Îţi urez, dragă cititorule, ca acest optimism să se realizeze plenar în 2010, la anul şi  la mulţi, mulţi ani!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s