Burj Dubai – de luni e oficial cea mai înaltă clădire din lume

„Luni va fi inaugurată cea mai înaltă clădire din lume, Burj Dubai din Dubai. La 818 metri înălţime şi peste 160 de etaje, Burj Dubai întrece cu peste 250 de metri turnul CN din Toronto, Canada, care a deţinut titlul de cea mai înaltă construcţie din lume timp de 31 de ani.

Inaugurarea acestei clădiri a cărei construire a costat nu mai puţin de 20 de miliarde de dolari, are loc pe fondul îngrijorărilor provocate de recenta criză financiară bogatul emirat Dubai în pragul falimentului. Cu toate acestea, autorităţile emiratului au organizat o extravagantă petrecere de inaugurare. Potrivit diferitelor surse, Burj Dubai măsoară 818 metri înălţime, dar cifra reală va fi cunoscută abia luni. Oricum, acest turn colosal este vizibil de la distanţa de 100 de kilometri. Înălţimea sa face ca temperatura exterioară să fie cu opt grade mai mică la etajlele superioare faţă de cea de la nivelul solului. Burj Dubai reprezintă o adevărată emblemă a opulenţei acestui emirat, grav afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare interne, ca urmare a scăderii preţuilo cu 50 la sută la anului trecut.

În pofida crizei, nici petrecerea organizată la Dubai cu prilejul Anului Nou nu a fost mai puţin spectaculoasă. Totul a pornit de la una dintre companiile de stat care ţineau în picioare economia emiratului. Dubai Wolrd, o megacorporaţie cu activităţi în construcţii faraonice şi investiţii imobiliare în întreaga lume, a cerut o păsuire de 6 luni a datoriilor care se ridicau la astronomica cifră de 59 de miliarde de dolari. Salvarea a venit în ultimul moment din partea emiratului Abu Dhabi, care i-a virat Dubaiului suma de 10 miliarde de dolari pentru a plăti cele mai urgente poliţe.”

Preluat de la realitatea.net

P.S. Un video de la inaugurare…

6 comentarii la “Burj Dubai – de luni e oficial cea mai înaltă clădire din lume

 1. Orasele construite in mijlocul intinderilor de nisip dau vizitatorului sentimentul acut de artificial, de iluzie, de „fata morgana”. E cazul oraselor din Israel si din tarile arabe (sa nu mai vorbim de celebrul Las Vegas – exuberanta capitala mondiala a jocurilor de noroc, ridicata in mijlocul desertului Nevada). Ai mereu senzatia ciudata ca toate cladirile, aleile, copacii sunt un decor de film, din carton si mucava. Iar in spatele machetelor e oceanul nesfârsit de nisip fierbinte.
  Burj Dubai, cea mai inalta constructie din lume, a fost inaugurata, cu mult zgomot si deranj, intre Anul Nou si Boboteaza. Cladirea, care masoara 828 m, poate fi vazuta si de caravanele de camile ce se indeparteaza, de la baza colosului, cale de 100 km in desert.
  Combinatia nisip-ciment-apa pare cea mai durabila solutie tehnica in domeniul constructiilor, evident, cu conditia ca nicio organizatie terorista sa nu aiba un interes subit pentru respectivul imobil (cum a fost cazul gemenilor newyorkezi).
  Si noi, maramuresenii, avem o pasiune pentru constructii inalte. Si le facem din lemn, nu din piatra. Si le zicem biserici, nu world trade center. Oamenii (localnicii si turistii) intra inauntru cu evlavie si piosenie, aplecându-se când trec pe sub bolta minuscula de la intrare.
  Constructia Burj Dubai a costat aproape un miliard de euro si banii au fost luati imprumut de oficialitati, pentru a hrani megalomania unui seic arab. Bisericile din Maramures au costat viata bastinasilor dispusi sa lupte si sa moara pentru credinta lor.
  Putini stiu ca biserica veche din Surdesti masoara 54 metri si, pâna prin anii ’90, a fost socotita cea mai inalta constructie de lemn din tara. Biserica manastirii Bârsana s-a intins pâna la 57 metri, insa recordul mondial e detinut de Biserica Manastirii Peri – Sapânta, cu 75 metri (cu opt metri mai inalta decât pagoda budista din Sakyamuni, fosta detinatoare a recordului). Fiecare cu recordurile si ambitiile lui. Noi cu lemnul, ei cu nisipul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s