Un experiment senzaţional într-un accelerator de particule din SUA

O ştire senzaţională despre un experiment efectuat de fizicieni a făcut ocolul lumii. O prezint într-o forma preluată de la  Realitatea.net.

„Fizicienii de la Brookhaven National Laboratory, Long Island, au declarat că au reuşit să lovească o mică regiune din spaţiu cu suficientă energie pentru a distorsiona legile fizicii, fiind prima demostraţie în laborator care descrie un proces ce ar fi putut să dea naştere universului nostru.

Experimentul a fost efectuat în acceleratorul de particule Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) de la Brookhaven National Laboratory, unde începând cu anul 2000, fizicienii au accelerat nuclei de atomi de aur, într-un tunel lung de 3,9 kilometri, până la o viteză de 99.995% din viteza luminii, pentru ca mai apoi să îi ciocnească în efortul de a „topi” protonii şi neutronii, aceştia urmând că îşi elibereze conţinutul, quarkuri şi gluoni. Scopul final este de a crea o nouă stare a materiei numit quark-gluon plasma, despre care fizicienii cred că a existat doar atunci când universul avea vârsta de o microsecundă.

Îndepărtara de legile fizicii s-a manifestat prin abilitatea aparentă a quarkurilor liberi să distingă între dreapta şi stânga. Acest fapt încalcă una dintre legile fundamentale ale naturii, cunoscută sub numele de paritate spaţială, care spune că legile fizicii rămân neschimbate dacă observăm natura într-o „oglindă”.

Rezultatele experimentului au fost observate în bule mai mici decât nucleul unui atom şi totul a durat doar o yocto-secundă (10 la puterea -24). Aceste bule care încalcă simetria ar fi putut exista la începutul universului şi ar fi fost responsabile pentru distrugerea balanţei dintre materie şi antimaterie, lăsând universul format în majoritate de către materie.

Grupul de cercetători a anunţat că a reuşit chiar şi să măsoare temperatura plasmei quark-gluon la circa patru trilioane de grade Celsius, fiind de departe cea mai „fierbinte materie creată vreodată”, potrivit nytimes.com, adică de 250.000 de ori mai fierbinte decât în centrul Soarelui şi cu mult peste temperatura teoretizată la care ar trebui să se topească protonii şi neutronii. Plasma quark-gluon nu s-a comportat aşa cum se aşteptau oamenii de ştiinţă. În loc să se comporte ca un gaz perfect, plasma părea a fi mai mult un lichid.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s