Un superalgoritm de analiză a datelor

Specialiştii de la firma IBM au elaborat un nou algoritm care analizează terabaiţi de date neprelucrate în câteva minute. Algoritmul matematic creat în Laboratorul IBM din Zurich (Elveţia) permite să se sorteze, să se compare şi să se analizeze milioane de seturi de date aleatorii. Anterior, acest lucru era posibil doar cu ajutorul supercomputerelor, care lucrau câteva zile.

Codul sursă al algoritmului, dezvoltat de peste doi ani, ocupă mai puţin de o mie de linii. El va fi aplicat la analiza mereu crescândului volum de date colectate în diverse procese, cum sunt, spre exemplu, datele acumulate la identificarea tendinţelor de utilizare a energiei electrice, măsurarea nivelului de poluare a aerului sau a apei, observaţii meteorologice, urmărirea pieţelor financiare  etc.

Algoritmul combină modele de calibrare a datelor şi de analiză statistică pentru a stabili modelele necesare de măsurare şi relaţiile ascunse dintre seturile de date. Metodele tradiţionale prelucrează individual fiecare set de date, iar noul algoritm dimpotrivă – le compară pe toate reciproc şi concomitent.

Creatorii algoritmul au efectuat un experiment pe Blue Gene/P, în Centrul de Cercetare Forschungszentrum Julich (Germania), supercomputer care ocupă locul al patrulea în Top-500. Experimentul realizat asupra a 9 TB de date a avut nevoie de mai puţin de 20 de minute de lucru al supercomputerului. Cu algoritmii obişnuiţi  procesul de calcul ar fi durat o zi întreagă, la viteze maxime de 1 petaflops, şi la un mare consum de energie.

IBM preconizează să implementeze noul algoritm în diverse servicii ale companiei: analiză statistică, simulare, modelare predictivă şi prognoză, comerţ, finanţe, sănătate, energie, transport etc.

http://cdn.livestream.com/grid/LSPlayer.swf?channel=newintelligence&color=0xe7e7e7&autoPlay=false&mute=false

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s