Cutremur devastator în România şi Moldova?

Ziarul rusesc „Взгляд” a difuzat informaţia despre posibilitatea unui cutremur devastator în România! Vezi:

http://vz.ru/news/2010/3/1/380074.html

Conform ziarului, seismologii români avertizează că în zona munţilor Vrancea se observă o activitate tectonică asemănătoare cu cea din munţii din Chile. Se face referinţă la un interviu acordat de profesorul Mircea Rădulean postului TV „Antena 3”, în care se afirmă că în rezultatul analizei poate fi prognozat, la o dată incertă, un cutremur în Vrancea, unde există două segmente active şi independente.

Profesorul consideră că populaţia României trebuie preîntâmpinată despre posibilitatea unui cutremur devastator, care ar putea fi mai dezastruos decât cel de pe 4 martie 1977, în care au decedat circa 15 mii de oameni. Numărul de oameni decedaţi este greşit. În realitate au decedat 1578 de oameni.

Potrivit ziarului, seismologii români indică că în decursul anului trecut s-a observat o activitate seismică sporită. Dacă anterior, pe teritoriul României se observau anual circa 10-15 cutremure de putere 2-4 grade, din aprilie anul trecut numărul lor s-a dublat, iar în lunile ce-au urmat – s-a triplat.

Opinii similare au fost exprimate şi de alţi specialişti, dar şi de persoane publice. Astfel,  dr. Sorin Oprescu, primar general al municipiului Bucureşti, consideră că în cutremur ar putea să moară peste 500 de mii de persoane doar în municipiul Bucureşti.

În zona munţilor Vrancea au mai fost înregistrate cutremure puternice pe 31 august 1986 (7-8 grade) şi 30-31 mai 1990 (6-7 grade). O listă a cutremurelor din România din ultimii 100 de ani poate fi găsită pe adresa:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5634220-video-arhiva-cele-mai-puternice-cutremure-din-romania-ultimilor-100-ani.htm

În acest context apare o logică întrebare: ce trebuie să facem noi, oamenii simpli, ca să diminuăm efectele unui posibil dezastru? Cum să ne comportăm? Cum să ne protejăm? Să nu mai intrăm în case? Sunt întrebări la care unul dintre răspunsuri este: trebuie să ştim cum să ne comportăm în cazul în care s-ar produce un asemenea cutremur! Şi atunci revenim  din nou la întrebarea:  Cum trebuie să ne comportăm în cazul că suntem surprinşi de un mare cutremur?

Nu e cazul de a provoca o panică sau isterie în societate. E necesară o infomare a populaţiei despre diverse soluţii în cazul unui cutremur. Şi aceasta trebuie făcut înainte şi nu după. Îmi aduc aminte perfect de cutremurele din 1977, din 1986 şi cel din 1990. Campania de „informare” a maselor s-a făcut după evenimente. De această dată ar fi bine ca să fie informată populaţia despre recomandări şi soluţii  înainte de…

P.S. Ieri, 5 martie 2010, în Chile a fost destituit din post unul dintre demnitarii care trebuia să informeze populaţia despre pericolul de ţunami şi n-a făcut acel lucru la timp…

P2.S. Azi, 10 martie 2010, în cadrul emisiunii „Ştirile ProTV”, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a dat explicaţii referitoare la importanţa pereţilor de rezitenţă din casele de locuit. Mulţi dintre proprietarii de apartamente au făcut schimbări în apartamente, însoţite de modificarea sau chiar dărâmarea pereţilor de rezitenţă, slăbind astfel rezitenţa întregului imobil. Nereferindu-se la o dată oarecare, Gh. Mărmureanu a afirmat că în România va fi un puternic cutremur…

P3.S. Un nou seism cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter s-a produs joi dimineaţă, 11 martie 2010, în Chile. Cutremurul a fost măsurat de Institutul American de Geofizică la ora locală 11.39 (16.39 ora României). S-a produs la o adâncime de 35 kilometri şi la 137 kilometri sud de Valparaiso şi 147 de kilometri sud-vest de Santiago. Potrivit AFP, cutremurul s-a resimţit în mai multe oraşe din centrul statului Chile, printre care şi în capitala Santiago, plus oraşul de coastă Valparaiso, unde se află sediul Parlamentului şi unde a fost învestit preşedintele Sebastian Pinera. Cutremurul a avut trei replici puternice (printre care una de 6,9 pe scara Richter), care au fost resimţite în mai multe oraşe din centrul Chile. A fost emisă o alertă de tsunami iar seismele au provocat panică înainte de învestirea preşedintelui ales, Sebastian Pinera.

P4.S. Un articol aparut pe 13 aprilie 2010:
http://www.agentia.org/anchete/Cutremurul-535.html

P5.S. 22 septembrie 2010. Un articol preluat de la ProTV.

„Seismologii de la Kiev pretind ca un cutremur in zona Vrancea ar putea avea loc curand. Vorbim despre un seism de magnitudine mare: 7 pe scara Richter.

Olexandr Kendzera, director adjunct la Institutul de Geofizica „S.I. Subotin” a declarat pentru postul de televiziune local Kanal 24, ca ” un cutremur mare nu a fost de mult timp, iar ciclicitatea cutremurelor mici trebuie sa se termine, asa ca putem presupune ca un cutremur mare se va simti in scurt timp pe teritoriul tarii noastre”.

Cutremurele din zona Vrancea, de regula, sunt pericuolase pentru cladirile inalte, aflate pe zone ridicate din cauza freceventelor inalte care le pot afecta.

Specialistii romani confirma ca Vrancea poate produce un seism mare dar nu acum, ci peste 10 ani.

Daca se adeveresc spusele lor, urmatorul seism ar trebui sa fie unul la o adancime de peste 100 de kilometri si ar merge, teoretic, spre Rusia. Asta nu inseamna ca bucurestenii ar putea sa scape de unda de soc.

Gheorghe Marmureanu, director al Institutului de Geofizica „Horia Hulubei” spune la randul sau ca ” sigur nu putem discuta pana in 2020 de un seism atat de mare. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal de mare adancime pentru ca Vrancea inca nu este incarcata”.

Acum 33 de ani, unda de soc a avut epicentrul la 96 de kilometri si s-a propagat spre sud-estul tarii afectand puternic Capitala. In noiembrie 1940 epicentrul a fost la 150 de kilometri, adica mult mai jos, in mantaua Pamantului, sub primul strat din scoarta, si astfel unda s-a propagat spre nord afectand orase din zona Moldovei si pana la Moscova unde au cazut cateva blocuri

In ultimii 10 ani, seismologii nostri au tot amanat in declaratii momentul producerii unui cutremur de mare magnitudine.

In 2002 se vorbea de un seism dupa 2006. Ulterior s-a anuntat unul dupa 2010, iar acum vorbim despre un nou, sa-i spunem, ragaz.

Pana in 2020, cand s-ar putea produce marele cutremur, Romania ar mai putea avea parte de un seism mai mic, de magnitudine 6 pe scara Richter, din spusele lui Gheorghe Marmureanu.”

P6.S. 23 octombrie 2010. Publicaţia Vzgliad iz Odessî (traducere preluată de la Vocea Basarabiei).

Scenarii apocaliptice din Ucraina. Publicaţia Vzgliad iz Odessî avertizează din nou că în ţara noastră va avea loc un seism puternic şi că zona Vrancea s-a trezit. Jurnaliştii se hazardează şi dau şi data cutremurului: 31 octombrie, peste 10 zile.

„Ziua Judecăţii de Apoi la Odesa în data de 31 octombrie. Se aşteaptă un cutremur de pământ în ţara vecină, România, dar care va zdruncina şi sudul Ucrainei, potrivit unor astrologi şi vindecători prin terapii neconvenţionale”, titrează publicaţia ucraineană, citată de Agerpes.

După un titlu de groază, publicaţia din Odesa încearcă să calmeze cititorii. Anna Şciogla, vindecătoare prin metode neconvenţionale spune că nu există motiv de panică pentru ucraineni, deoarece mişcarea telurică aşteptată pentru sfârşitul lunii octombrie va zdruncina Odesa cu o magnitudine de numai 4-5 grade, mai scrie Agerpres.

Femeia recunoaşte totuşi că nimeni în lume nu ar putea spune cu exactitate când se va întâmpla un nou cutremur.

Seismologii au altă părere

Pentru ca ucrainenii să nu intre totuşi în panică, ziarul face trimitere la seismologi. Ei nu sunt de acord cu prezicerile astrologilor şi susţin că nimeni nu poate face previziuni pe termen scurt cu privire la vreun cutremur.

„Ştiinţa nu are încă acces la o prognoză pe termen scurt. Zona Vrancea nu a fost niciodată calmă. Deci, să spunem că vom avea un cutremur în curând este nefondat”, a declarat Konstantin Egupov, directorul ştiinţific al Laboratorului pentru fiabilitatea seismică a structurilor din Odesa.

El a spus că într-adevăr Odesa ar putea fi zdruncinată de un cutremur cu magnitudinea de 7 grade, dar când se va produce acesta nu poate spune nimeni.

P7.S. 1 decembrie 2010. De ziua României s-a petrecut un cutremur mic de 3.2 grade pe scara Richter în zona Munţilor Vrancea. Informaţia poate fi consultată pe pagina principală a site-ului Institutul Naţional pentru Fizica Pamântului din Bucureşti.

P8.S. 11 martie 2011. Cutremur devastator în Japonia.

P9.S. 1 mai 2011. Un seism cu magnitudinea 4,9 grade pe scara Richter a avut loc la ora 05:24, în zona Vrancea.

P10.S. 21 iunie 2011. Directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului din România, Gheorghe Mărmureanu, prognozează că România va fi lovită de un cutremur catastrofal, de peste 7 grade, care se va resimţi puternic şi în Republica Moldova, cu undă directă spre Chişinău. „Fereastră” temporală: 2006 – 2022.

25 iunie 2011. Mărmureanu: cutremurul catastrofal vine după 2041

Reclame

11 comentarii la “Cutremur devastator în România şi Moldova?

 1. Stau într-o clădire cu 2 etaje, veche cred ca de 80-100 de ani, si cand trece masina pe strada se simte in casa… Pai daca vine un cutremur cel mai mic si ajunge in Iaşi, cade cladirea… Pai daca vine un cutremur mare, nici nu mai ajung afara… Suntem multi in casa… Puteti sa trimite un mesaj pe adresa de yahoo? Pe ce data vine cutremurul…? Va rog!

 2. Dragă prietene,

  Din păcate, e imposibil de prognozat exact momentul petrecerii cutremurului… Nu spun eu – afirmă toţi specialiştii în seismologie. Să dea Domnul să nu se petreacă acel cutremur vreo dată… Dar…

  Articolul are un mesaj simplu: populaţia trebuie informată referitor la metodele de protecţie şi salvare în caz de cutremur.

 3. Doamna profesor Anca Ion mi-a oferit următorul comentariu:

  „Noi l-am vazut pe dl. Gh. Marmureanu, de la Inst. de Fizica Pamantului, dand asigurari pe TVR1 ca in urmatorii 10 ani nu vor fi evenimente seismice majore in zona Vrancea.”

  E o informaţie bună! Totuşi ea nu contravine celor spuse mai sus – e bine când omul e pregătit pentru situaţii imprevizibile!

 4. 😐 am si eu o intrebare daca la cutremurul din chile au rezistat casele si blocurile cu o fundatie de 8m la o casa simpla renovata cu fundatie de 1m ar putea sa reziste la un cutremur de 8g pe scara richeter?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s