Prieteni şi teste

Am citit în mai multe bloguri istorioara ce va urma. Din păcate nu e vreo referinţă certă la origini, adică la autor, şi de aceea mă voi referi la ea ca la folclor de Internet 🙂

În Grecia Antică, Socrate era renumit pentru respectul cu care îşi trata prietenii. Într-o zi, o cunoştinţă l-a întâlnit pe marele filozof:

– Ştii ce-am auzit despre prietenul tău?

– Stai un pic, a replicat Socrate. Înainte să-mi spui ceva aş dori să trecem un test. Îl numesc testul Filtrului Triplu.

– Filtrul Triplu?

– Exact, a continuat Socrate. Înainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee bună să stăm un pic şi să filtrăm ceea ce vei spune. Filtrul e triplu deoarece are trei filtre. Primul filtru este Adevărul. Eşti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?

– Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre asta şi…

– În regula, a spus Socrate. Deci nu ştii dacă este adevărat sau nu. Acum hai să încercăm şi al doilea filtru, filtrul Bunătăţii… Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu este ceva bun?

– Nu, din contra…

– Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el dar nu eşti sigur că este adevărat. Totuşi poţi să treci testul, deoarece mai este un filtru: filtrul Utilităţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu îmi va fi de folos?

– Nu, nu chiar.

– Bine, a concluzionat Socrate. Dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici chiar folositor, de ce mai trebuie să-mi spui ceva?

S-ar părea că nu mai este loc pentru a adăuga ceva… Dar, omul totdeauna poate găsi un pic de dohot cu care să încerce să strice butoiul cu miere…

Într-un blog am citit următorul final:

Şi astfel Socrate nu a aflat că-l înşeală soţia.

Vreau şi eu să adaug, că dacă afla o minciună, nu am fi avut peste mii de ani o istorioară atât de înţeleaptă…

8 comentarii la “Prieteni şi teste

  1. Eu nu stiam testul asta. Interesant!
    Iar chestia cu sotia cred ca este pusa asa, ca picanterie… Si numai Socrate ar fi putut spune cat de util ar fi fost sa afle ca il insala sotia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s