Domeniul .com sărbătoreşte 25 de ani

Domeniul de Internet .com împlineşte azi 25 de ani. Este un domeniu de nivel superior predestinat iniţial scopurilor comerciale. E unul dintre cele 6 domenii de nivel superior care au fost implementate în ianuarie 1985. Altele cinci fiind: .edu, .gov, .mil, .net şi .org. Cu trecerea timpului .com a devenit cel mai larg domeniu de nivel superior.

Prima companie care s-a înregistrat în .com a fost Symbolics, Inc. Ea a obţinut domeniul symbolics.com pe data de 15 martie 1985.

Actualmente în .com sunt circa 84 de milioane de site-uri. Zilnic în .com se înregistrează circa 100 de mii de site-uri. Gestionează domeniile .com şi .net compania Verisogn. Pe data de 4 noiembrie 2007 în .com s-au terminat toate domeniile de 4 litere.

Actualmente domeniul se foloseşte fără restricţii. Cele mai apropiate domenii de nivel superior, analogice cu .com, sunt: .net, .org, .info, .biz şi .name.

Conform datelor companiei Netcraft în lume sunt peste 206 milioane de site-uri.

Experţii au avertizat de mai multe ori că numărul de adrese în domeniile naţionale se termină, cele mai încărcate fiind la moment: .de (Germania), .cn (China), .uk (Marea Britanie), .nl (Olanda) şi .eu (Uniunea Europeană). Situaţia urmează să fie îmbunătăţită prin trecerea la IDN – Internationalized Domain Name. Responsabilii de la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organizaţie responsabilă de adresele de domenii în Internet, consideră că comunitatea Internet este în cea mai importantă etapă de dezvoltare a IDN de la apariţia reţelei, etapă care va revoluţiona Internetul.

Vom trăi şi vom vedea 😉

2 comentarii la “Domeniul .com sărbătoreşte 25 de ani

  1. Valeriu, e binevenit articolul tau! Putini mai stiu azi ,ce-a-nsemnat „.com”. Din câte ştiu lui Clinton îi este atribuită „noua economie mondială” prin susţinearea „.com” (dot+com) ca politică americană.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s