Personalităţi neordinare

Personalitatea lui Grigori Perelman, căruia i-am dedicat articolul de ieri, este atât de neordinară că, probabil, vor trece secole şi nu ce va ajunge la o apreciere univocă a ei.

Faptul că îşi duce traiul, dacă e să credem ziarelor, doar în baza pensiei mamei lui, refuzând atâtea premii valoroase şi prestigioase, conduc la concluzia că are un comportament cel puţin bizar. Şi atunci vrem nu vrem dar începem să găsim o careva argumentare a unui asemenea comportament.

O explicaţie simplă vine de la aceea că el are, probabil, sistemul lui de valori: intelectuale, morale, sociale, materiale etc., care se deosebeşte de sistemele de valori ale oamenilor obişnuiţi.

Evident că partea materială a vieţii, în sensul acumulării unor averi, pentru el este nesemnificativă sau chiar inexistentă.

De partea morală ne vine foarte greu să vorbim deoarece se cunoaşte foarte puţin despre viaţa lui privată. În orice caz nu se ştie ceva care l-ar compromite din punctul de vedere moral, dacă nu ţinem cont de aceea că ar fi bine să nu trăiască doar din pensia mamei. Dar aici apare o altă explicaţie – fiind evreu, ar putea fi ajutat de societăţile evreieşti, să zicem de binefacere. Totodată nu se ştie dacă el ar accepta vre-un ajutor.

Valorile sociale în sensul realizării unei cariere, a deţinerii unor funcţii importante etc., la fel nu sunt pentru el importante.

Îi sunt importante valorile intelectuale şi anume celea ce ţin de matematică. Este nu numai o fire creativă, ingenioasă, este un geniu. Procesul de creaţie şi obţinerea unor rezultate valoroase îi produc suficientă satisfacţie morală şi intelectuală, care să îi înlocuiească toate celelalte necesităţi. „Dialogul” lui cu propria personalitate (cu propriul eu) este atât de bogat, încât dispare necesitatea de socializare, caracteristică oricărei fiinţe umane… Este oare genialitatea un dar de la Dumnezeu, sau un blestem? Nu e doar o întrebare retorică, e o întrebare ce ţine de reliefarea valorilor perene ale vieţii…

Indiscutabil, este foarte interesant cum va proceda Grigori Perelman cu Premiul Mileniului: îl va lua ori nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s