Premiul Abel

Academia Norvegiana de Ştiinţă şi Literatură a decis să decerneze Premiul Abel pentru anul 2010 matematicianului John Torrence Tate, de la Universitatea Texas din Austin, pentru impactul vast şi durabil în teoria numerelor. Ştirea a fost difuzată de către preşedintele Academiei Norvegiene pe 24 martie 2010. John Tate va primi Premiul Abel de la Majestatea Sa Regele Harald la ceremonia de premiere în Oslo, Norvegia, pe 25 mai 2010. Premiul Abel se conferă pentru contribuţii de profunzime şi influenţă extraordinară în ştiinţele mathematice şi se decernează anual din 2003. Constă din 6 mln crone norvegiene, ceea ce constituie echivalentul a circa 730 mii € sau 1 mln US$.

„Multe dintre direcţiile principale din teoria numerelor algebrice şi din geometria aritmetică au devenit realitate datorită lui John Torrence Tate”, care este laureat al mai multor premii şi distincţii valoroase. Are 85 de ani şi de curând a lăsat lucrul la Universitatea Texas din Austin.

De menţionat că premiul Abel este instituit de Academia Norvegiană pentru a compensa lipsa Premiului Nobel în matematică. Mai multă informaţie poate fi consultată pe adresa:
http://www.abelprisen.no/en/

Iată că nu mult timp după decernarea Premiului Mileniului lui Grigori Perelman, matematicienii şi matematica sunt din nou în atenţia mass-media internaţionale cu un nou premiu de 1 mln US$ – lui John Torrence Tate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s