Hristos a Înviat!

P.S. S-a întâmplat aşa că acest articol este al 200-lea de pe blog! Dimineaţa, pe la orele 4, cand am venit de la biserică aveam pregătite deja datele pentru clipul de mai sus. Doar l-am afişat. Aveam în plan să definitivez articolul cu impresii de la serviciul divin din acest an, ceea ce şi încerc să fac acum peste aproape 14 ore.

De mulţi ani sfinţeam pasca la Biserica Sfintei Teodora de la Sihla. Împreună cu fiii mei, cu familiile Botnaru şi Grecu, am fost printre acei care am participat la lucrările entuziaste de retransformare a Muzeului de Ateism în Biserică. Da, în locaşul actualei Biserici Sfinta Teodora de la Sihla, proiectate de celebrul arhitect Bernardazzi, a fost pe timpul sovietic Muzeu de Ateism. Bolta bisericii actuale era „astupată” de podeaua etajului doi.

În timp, Biserica Sfânta Teodora de la Sihla a devenit un locaş unde puteai să întâlneşti personalităţi care au fost şi sunt în fruntea mişcării naţionale: Grigore Vieru, Nicolae Dabija şi mulţi alţii. E foarte important şi faptul că serviciile divine acolo sunt impresionate şi sunt afine cu spiritualitatea românească. E foarte multă lume şi de paşte majoritatea credincioşilor ascultă slujba afară, unde este transmisă prin difuzoare.

Fiind angajaţi ai Universităţii, intrăm şi în Biserica „Întâmpinarea Domnului”. Biserica se află în campusul universitar. Este afiliată Patriarhiei de la Moscova şi condusă de părintele Octavian Moşin – unul din primii basarabeni care şi-a făcut studiile teologice în România, după declararea independenţei de către Republica Moldova.

Spre deosebire de alte biserici din oraş, Biserica USM are mai puţini enoriaşi la sărbători. Explicaţia e simplă – majoritatea studenţilor pleacă acasă la părinţi. La sărbători vin mai mult angajaţii USM.

Anul trecut luasem decizia că de Paşte vom merge cu soţia la Biserica USM, dar aşa şi nu am reuşit să ajungem. Nu era transport disponibil. Am mers la Biserica de la Ciocana, de pe Bulevardul Mircea cel Bătrân. Am ascultat slujba în ograda bisericii. Foarte multă lume. La sfinţit pasca lumea se aranjează pe aleea Bulevardului într-un „coridor” de cel puţin un km. Mi se pare că se folosesc „tone” de aghiasmă. Explicaţia unei asemenea situaţii e simplă – Ciocana e numit „dormitorul” Chişinăului. În sector sunt doar case de locuit.

Anul acesta am ajuns la Biserica USM chiar cu troleul. Oraşul e în straie de sărbătoare: curat şi luminos. Poliţia a fost la nivel. În tot oraşul se vedeau poliţişti la serviciu. Chiar la poarta campusului erau trei reprezentanţi ai poliţiei. Am intrat în Biserică aproape de 23:00. Se citeau rugăciuni. La 23:00 s-a început serviciul divin. Corul de la Academia de Muzică a fost extraordinar. La serviciu au participat mai mulţi profesori ai USM. Am recunoscut şi decani.

Trebuie să recunosc că mi-am reamintit într-un anumit moment de faptul că în incinta bisericii pe timpul sovietic a fost sală sportivă. Am avut şi eu lecţii de cultură fizică acolo. Încercam să-mi aduc aminte cum era amplasată plasa de volei. Educaţia ateistă pe care am primit-o în timpul sovietic va avea amprente, probabil, toată viaţa mea. Am avut şi momente când am apreciat serviciul şi din aşa o perspectivă. Totuşi, au fost nişte momente accidentale. Dominantă a fost Sărbătoarea Învierii Domnului.

Cred că înainte de orele 24:00, împreună cu toţi credincioşii am înconjurat Campusul Universitar cu diverse obiecte sfinte ale bisericii. Am dus şi eu o icoană din altar – a lui Isus Hristos (nu icoana principală din faţa altarului). Când am revenit, la uşa bisericii s-au ţinut rugăciunile de rigoare şi părintele Octavian a enunţat Învierea Domnului Isus Hristos.

Slujba a continuat în biserică până aproximativ la orele 3:30. Apoi a urmat sfinţirea bucatelor de paşte. Credincioşii au încăput în incinta Bisericii. Părintele Octavian este foarte generos cu sfinţirea cu aghiasmă şi a credincioşilor, nu numai a preparatelor alimentare. E o „procedură” foarte plăcută, care înviorează.

Am gustat din nafură şi aghiasmă şi am pornit spre casă. Spre biserică mai veneau credincioşi. Am mers pe str. Mateevici spre Cimitirul de pe str. Armeană. În întâmpinare ne veneau credincioşi care au sfinţit la acea biserică. În mass-media s-a anunţat că transportul (microbuzele) vor circula toată noaptea. Se declara acest lucru şi în alţi ani, dar nu mai circulau ele. Am fost surprinşi să constatăm că în acest an într-adevăr microbuzele de pe rute au circulat. Ne-am urcat în microbuz.

La bisericile din oraş, pe lângă care am trecut, erau rânduri interminabile de credincioşi care aşteptau să sfinţească bucatele de paşte. Am rămas foarte impresionaţi de şirul de oameni care aşteptau sfinţirea bucatelor pe bulevardul Mircea cel Bătrân. Mult mai lung decât cel din anul trecut. Cel puţin aşa mi-a părut.

Am adus acasă focul haric! Am servit din bucatele sfinţite!

Hristos a Înviat!

Reclame

3 comentarii la “Hristos a Înviat!

 1. ADEVĂRAT A ÎNVIAT!!!!

  Prin Sfânta Inviere,
  A Domnului Hristos ,
  S-aveţi în casă pace
  Şi-un suflet luminos .
  Iar Tainele Divine :
  Iubirea şi Speranţa ,
  Încrederea ,Lumina,
  Să vă-ncălzească viaţa .
  De Sfînta Sărbătoare ,
  S-aveţi suflet curat ,
  UN PAŞTE LUMINAT!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s