Despre plugin-uri şi terminologia informatică

Revin din nou la problemele terminologiei informatice româneşti, pentru a le sublinia încă o dată şi pentru a sugera necesitatea unei instituţii abilitate cu drepturi de standardizare. Chiar dacă nu sunt lingvist, e o problemă care mă afectează direct, ca, de altfel, şi pe oricare altul care foloseşte calculatoarele şi tehnologiile informaţionale. Mă voi referi la câţiva termeni pentru care nu am găsit variantele române adecvate. Mă refer la: add-on, plug-in, snap-in, extensie, temă.

Internetul a câştigat popularitate odată cu apariţia Web-ului în anii 90 ai secolului trecut. Creşterea vertiginoasă a numărului de site-uri Web s-a datorat şi se datorează atât comunităţii de creatori ai site-urilor, care includ în ele un tot mai bogat conţinut multimedia, cât şi necesităţilor crescânde ale utilizatorilor reţelei globale. Dacă formatele fişierelor multimedia sunt noi, browser-ele nu le recunosc. Pentru a depăşi asemenea situaţii, se creează aplicaţii/programe/accesorii/module speciale, care, fiind instalate pe calculator, lărgesc funcţionalitatea browser-elor înzestrându-le cu funcţionalităţi de recunoaştere a noilor formate.

Plugin-ul este un program/accesoriu/modul de extensie/un set de componente software/o aplicaţie software care lărgeşte funcţionalitatea unui program mai larg. În browser-e plugin-urile se folosesc pentru a rula video, pentru a scana fişierele de viruşi, pentru a afişa noi tipuri de fişiere. Sunt programe relativ mici, care se descărcă rapid din Internet şi sunt realizate astfel ca să poată lucra cu anumite tipuri de fişiere, executând un set de acţiuni pe care browser-ul fără plugin nu le-ar putea executa.

În limba engleză se aplică câţiva termeni cu sensuri asemănătoare, care pot fi confundaţi. Termenul add-on este de generic pentru:

  • snap-in – obiect/modul/program care poate fi ataşat la alt obiect/modul/program (nu neapărat mai mare) funcţionând împreună ca un tot întreg (termen folosit mai mult în legătură cu sistemul de operare Windows) ;
  • plug-in – program care poate fi ataşat la un program mai mare cu scopul lărgirii funcţionalităţii ultimului;
  • extensie – o anumită funcţie a programului care poate fi activată/dezactivată/instalată ca o componentă a programului de bază;
  • temă – pachet presetat care include detalii despre afişarea grafică, fiind un mijloc de personalizare a interfeţei grafice.

Exemple binecunoscute de plugin-uri sunt: Adobe Acrobat, Adobe Flash Player, QuickTime etc. Motivele din care sunt folosite plugin-urile nu ţin doar de cel funcţionale, dar şi de cele de licenţă. Licenţa pentru programul de bază poate să aparţină unei companii, iar cea pentru plugin – alteia.

Mecanismul care asigură funcţionarea acestei tehnologii presupune folosirea unor standarde pentru: interfaţa serviciilor pe care le asigură programul de bază (API – application programming interface) şi interfaţa plugin-urilor.

Există o tendinţă constantă de dezvoltare a browser-elor în aşa fel ca ele să excludă necesitatea folosirii plugin-urilor, sau, cel puţin, să includă cât mai multe oportunităţi de rulare a variatului conţinut de pe Web. La moment este anunţată versiunea a IX-a pentru Internet Explorer care nu ar mai avea nevoie de unele plugin-uri, cum este, spre exemplu, Adobe Flash Player.

Chiar dacă am clarificat esenţa unor termeni informatici de provenienţă engleză, rămâne totuşi neclar care sunt denumirile potrivite în română.

3 comentarii la “Despre plugin-uri şi terminologia informatică

  1. Pingback: Despre plugin-uri şi terminologia informatică - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Perfect de acord cu tine. Însă cred că această acţiune trebuia desfăşurată de la început, odată cu dezvoltarea informaticii. Acum? Nu ştiu dacă nu e prea târziu. Oricum, spre deosebire de alte naţii, românii nu sunt mândri de limba lor şi mor după englezisme care mai de care mai aiuritoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s