Video, film, multimedia – iarăşi despre terminologie

Voi continua seria articolelor dedicate unor termeni informatici, des utilizaţi. Nu e vorba de un simplu interes, dar şi de o eventuală interacţiune cu informaticienii în scopul elucidării întrebărilor/problemelor care apar în domeniul terminologic, dar şi a răspunsurilor/soluţiilor adecvate. De această dată mă voi referi la terminologia legată de video, film şi multimedia.

Există o anumită confuzie în legătură cu termenii film şi video.

Filmul este termen polisemantic şi poate semnifică:

  • banda (pelicula) folosită pentru înregistrarea și reproducerea pe ecran a imaginilor timp filmul/cinematograful;
  • ansamblul de imagini fotografice succesive, cu subiect comun, înregistrate pe o peliculă și reproduse pe ecran;
  • banda pe care s-a înregistrat o lucrare cinematografică;
  • genul de artă constând din realizarea și proiectarea pe un ecran cinematografic a unui film;
  • creația cinematografică.

Prin video se subînţelege tradiţional gama de tehnologii de înscriere, prelucrare, reconstruire, transmitere, stocare şi redare/rulare a materialului audio şi audiovizual pe ecrane. Tehnologia video a fost iniţial dezvoltată pentru televiziunea cu lămpi electronice, fiind inventate şi careva tehnologii independente. Chiar dacă iniţial tehnologiile pentru televiziune şi calculatoare se dezvoltau independent, odată cu apariţia şi dezvoltarea televiziunii digitale, tehnologiile video au început să conveargă una spre alta. Actualmente, canalele televizate sunt recepţionate online prin Internet şi vizualizate pe monitoarele a milioane de calculatoare de rând cu materialele video. Conţinutul video pe Web poate include sunet şi animaţie minuţios elaborată.

Tradiţional, video se deosebeşte de film (cinematografie) doar prin faptul că foloseşte pentru înscriere şi reproducere orice alt suport diferit de peliculă. Odată cu aplicarea tehnologiilor digitale în aparatele de filmare şi cele de proiecţie, se pierde deosebirea dintre aceşti termeni.

Multimedia este un alt termen care necesită explicaţie. E bine cunoscut termenul mass-media care semnifică totalitatea mijloacelor de comunicare în masă a informaţiilor, prin medii subînţelegându-se radio, televiziunea, presa etc., adică prin mediu/media se înţeleg canalele de stocare şi transmitere a informaţiei, precum şi instrumentele folosite pentru stocarea şi transmiterea informaţiei şi datelor. Multimedia acum are un sens mai transparent şi semnifică folosirea concomitentă a mai multor forme/medii de reprezentare a informaţiei şi prelucrare a ei într-un singur obiect/container, precum şi a modalităţilor de interacţiune a mediilor. Containerul poate include informaţii de divers tip: textual, video, audio, grafic, precum şi modalităţile de interacţiune a informaţiilor.

Fluxurile video sau fluxurile media (streaming video sau streaming media) reprezintă conţinuturi transmise în formă comprimată prin Internet şi redate/rulate utilizatorului în timp real. Folosind streaming video un utilizator Web nu trebuie să aştepte descărcarea completă a fişierului pentru a-l rula. Conţinutul media este transmis într-un flux continuu de date şi este rulat imediat ce ajunge la utilizator. Utilizatorul are nevoie de un player video – un program special ce decompresează datele descărcate şi trimite datele video la display iar cele audio la difuzoare. Player-ul poate fi ori o parte integrantă a browser-ului sau este descărcat de pe site-ul Web al creatorului de soft.

Cele mai importante tehnologii de video streaming şi media streaming includ:

  • RealSystem G2 de la RealNetwork,
  • Tehnologiile Windows Media de la Microsoft (inclusiv serviciile NetShow şi serverul Theater),
  • VDO.

Tehnologiile de la Microsoft folosesc pentru video algoritmul de compresie a standardului MPEG. Tehnologiile de la alte companii folosesc algoritmi privaţi. Programul ce realizează compresia şi decompresia este numit uneori codec. Tehnologiile Microsoft oferă audio streaming la o viteză de până la 96 Kbps şi video streaming de până la 8 Mbps (pentru serverul NetShow Theater). Totuşi, pentru majoritatea utilizatorilor, fluxurile video şi audio vor fi limitate de viteza conexiunii. Fişierele de media streaming de la Microsoft sunt în formatul ASF – Advanced Streaming Format.

Fluxul video este transmis de regulă de la un fişier video deja creat, dar poate fi difuzat şi ca parte a unei emisiuni directe. În cazul emisiunii directe, semnalul video este transformat în semnal digital comprimat şi transmis de la un server Web special de difuzare multiplă, ce trimite concomitent la mai mulţi utilizatori acelaşi fişier.

Pentru reproducerea unui flux de video se foloseşte în general un plugin. Actualmente, designerii Web pot folosi scripturile dHTML pentru a verifica dacă utilizatorul are ori nu plugin-ul necesar. Dacă plugin-ul lipseşte, browser-ul va afişa un mesaj de informare asupra modalităţii de descărcare a plugin-ului. Acest procedeu poate varia de la o aplicaţie la alta, dar adesea procesul de descărcare şi instalare poate dura destul de mult, ceea ce este un impediment de necontestat la rularea animaţiei în acest mod. Dacă utilizatorul are deja plugin-ul, majoritatea browser-elor vor începe să ruleze filmul îndată ce o parte suficientă din flux sau fişier este deja descărcat.

Diferitele plugin-uri funcţionează în moduri diferite. Aplicaţiile video de tip QuickTime sau Media Player afişează o consecutivitate de imagini de tip stop-cadru, exact ca o animaţie de tip GIF sau ca un film video, dar ele pot transmite imaginile mai rapid prin comprimare şi prin flux. Prin procesul de comprimare a informaţiei despre imagini dimensiunea fişierului descreşte. Fluxul (streaming-ul) semnifică pur şi simplu faptul că player-ul începe să ruleze conţinutul înainte ca întregul fişier să fie descărcat.

Chiar şi cu aceste caracteristici, acest tip de fişier video cere un timp îndelungat pentru descărcare sau are o calitate proastă de rulare dacă viteza de conexiune la internet este mică.

Media player este un termen folosit pentru a descrie un program care reproduce/rulează fişiere multimedia. Majoritatea player-elor pot reproduce/rula o varietate largă de formate media care includ şi fişiere audio, şi fişiere video.

Unele dintre player-e pot folosi librării care facilitează catalogarea muzicii sau filmelor în funcţie de categorii (gen, an etc.).

Reclame

3 comentarii la “Video, film, multimedia – iarăşi despre terminologie

  1. Pingback: Video, film, multimedia – iarăşi despre terminologie - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s