5 trilioane de cifre exacte ale constantei π

În decursul timpului am mai scris despre constanta π (pi) şi despre „competiţia” de a calcula cât mai multe cifre exacte ale ei! Pentru nespecialişti această competiţie pare a fi ceva exotic, care puţin ţine de ştiinţă! O asemenea atitudine e explicabilă, deoarece şi „specialişti” în analiza numerică schiţează zâmbete şi chiar glume la adresa celor care se ocupă de asemenea probleme de calcul. E o dovadă doar de neprofesionalism, ca să nu zic de necompetenţă? …

Calcularea constantei π cu o asemenea exactitate solicită rezolvarea unor probleme de calcul dificile, operându-se cu volume enorme de memorie. Evident că şi timpul de calcul solicitat este foarte mare.

Ultimele două recorduri de calcul ale constantei π sunt remarcabile prin faptul că sunt realizate nu pe supercalculatoare, ci pe nişte calculatoare obişnuite, dotate suplimentar cu anumite resurse tehnice.

Pe 6 ianuarie 2010 mass-media internaţionale a transmis informaţia că savantul francez Fabrice Bellard a calculat constanta π cu exactitatea de 2.7 miliarde de cifre pe un calculator de tip desktop în timp de 131 de zile. Volumul de memorie necesar pentru toate cifrele rezultante este de circa un terabait. Precedentul record fusese stabilit cu ajutorul supercomputerului şi ţinea de 2.6 miliare de cifre, iar calculele duraseră 29 de ore ( am scris anterior despre acel record).

Recordul anunţat pe 6 august 2010 de 5 trilioane de cifre exacte ale constantei π, e stabilit de inginerul-informatician Shigeru Kondo, în vârstă de 54 de ani, în colaborare (pe Internet) cu studentul american Alexander Yee. Ultimul  a conceput un program pentru un desktop, dotat cu microprocesoare Intel şi cu o „baterie” de circa 20 de hard disk-uri asamblate împreună de informaticianul japonez. Calcularea a solicitat 22 terabaiţi (1 terabait = 1012 baiţi) de memorie hard, şi 96 de gigabaiţi (1 gigabait = 109 baiţi) de memorie RAM. Calculele de bază pe desktopul lui Shigeru Kondo au durat 90 de zile, urmate de mai mult de 5 zile de verificări pe două desktopuri diferite. A fost folosit sistemul de operare Windows Server 2008 R2. Toate piesele computerului au fost procurate în magazine obişnuite sau în Internet. Calculatorul a costat circa 18 mii de dolari SUA.

Reamintim că π este o constantă matematică a cărei valoare este egală cu raportul dintre circumferinţa şi diametrul cercului. Este număr iraţional, pentru care majoritatea ţin minte doar primele cifre – 3,141592.

Litera grecească π a fost propusă pentru notarea constantei pentru prima oară de către matematicianul galez William Jones în 1706. Actualmente există un interes larg pentru constantă şi din partea artiştilor, atât muzicieni, cât şi plastici.

Reclame

3 comentarii la “5 trilioane de cifre exacte ale constantei π

  1. Pingback: 5 trilioane de cifre exacte ale constantei π - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Este notabil din mai multe puncte de vedere. Efectuarea calculelor la asemenea exactitate necesită metode inedite! E un salt nu numai tehnologic, dar şi ştiinţific. Nu spun ca expert, dar, totuşi, am rezolvat şi eu unele probleme de calcul de asemenea natură şi înţeleg relativ bine cu ce probleme s-au confruntat cercetătorii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s