Ce înseamnă doctor în ştiinţe :)

Ţin minte încă din copilărie o explicaţie a evoluţiei ştiinţifice a marelui matematician Andrei Kolmogorov. Nu sunt nişte amintiri exacte, dar pentru cele de mai jos e importantă doar ideea sau chiar „strategia” de explicare. Explicaţia lui era cam în felul următor. Atunci când a absolvit şcoala medie îi părea că ştie totul. Când a absolvit Universitatea şi-a dat seama că sunt lucruri pe care încă nu le cunoaşte. Când a susţinut teza de candidat (doctor) în ştiinţe, a înţeles că încă foarte multe lucruri nu le cunoaşte. Când cea de doctor habilitat – că cunoaşte mult mai puţin decât cunoaşte. Când a devenit o mare personalitate matematică – că are cunoştinţe infime în raport cu ceea ce nu cunoaşte. Concluziile mele erau legate de profunzime şi de nivelul cunoaşterii, adică titlul/gradul de doctor indică un nivel corespunzător de calificare al cercetătorului.

Totuşi, pentru cei tineri o asemenea explicaţie este mai mult decât neînţeleasă…

DEX-ul ne oferă următoarea definiţie:
DÓCTOR, doctori, s. m. Titlu științific înalt acordat de o instituție academică sau de învățământ superior; persoană care are acest titlu. – Din lat. doctor, fr. docteur. Cf. germ. Doktor.

În ţările occidentului în care se vorbeşte engleza titlului de doctor în ştiinţe îi corespunde echivalentul – Doctor of Philosophy, abbreviated to PhDPh.D. or D.Phil., care corespunde la rândul său echivalentului latin  philosophiae doctor, tradus prin „învăţător de filosofie”. În multe ţări este cel mai înalt titlu ştiinţific conferit de universităţi şi instituţiile de cercetare.

De curând am găsit o explicaţie ilustrată a ceea ce înseamnă doctor în ştiinţe, dată de Matt Might, conferenţiar la Universitatea Utah. Se cere şi un pic de umor pentru a înţelege sensul imaginilor, dar şi a conceptului de doctor în ştiinţe.

Să ne imaginăm universul cunoaşterii umane ca un cerc:

După absolvirea nivelului gimnazial se acumulează anumite cunoştinţe:

După absolvirea liceului cunoştinţele corespund nivelului liceal:

La obţinerea licenţei se obţine specialitatea:

Odată cu susţinerea masteratului se aprofundează specializarea:

Studierea lucrărilor ştiinţifice conduce la apropierea de frontiera universului cunoaşterii, adică a cercului, şi atingerea ei:

Câţiva ani cercetătorul apasă asupra frontierei:

Şi… Într-o bună zi frontiera cedează… Cercetătorul lărgeşte puţin universul/cercul cunoaşterii:

Acea ştirbitură şi corespunde tezei de doctor în ştiinţe, dar şi titlului de doctor în ştiinţe/cunoştinţe:

Desigur, lumea arată altfel pentru doctor:

E important ca el să nu uite de desenul mare – de universul cunoaşterii:

Şi, evident, să nu uite să apese în continuare asupra frontierei universului cunoştinţelor umane 🙂

Un cititor mai exigent mi-ar putea reproşa, că articolul prezintă insuficent respect faţă de marele Andrei Kolmogorov. De aceea trebuie să precizez că un mare savant poate rupe, pur şi simplu, frontiera şi de la depărtare să vadă cercul şi ca un punct…

Reclame

3 comentarii la “Ce înseamnă doctor în ştiinţe :)

 1. Pingback: Ce înseamnă doctor în ştiinţe :) - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. Asa sa fie?
  Asa ar trebui sa fie. Si nu neg ca, acum, mai mult decat oricand, exista nenumarati oameni care „forteaza” frontierele. Ale stiintei, evident. E vorba de oameni care lasa o mostenire.
  Dar, sunt si din ceilalti. Multi, si aceia. Din pacate, mult prea multi.
  Inclin sa cred ca, prin anul 2100, poate si mai devreme, Romania va deveni tara cu 3 milioane de doctori in stiinte si 10 milioane de analfabeti. Restul? Care rest?

 3. Incontestabil, ştiinţa este un domeniu definitoriu pentru progresul omenirii. Unul din nenumăratele în care activează omul! Cere mult talent şi dăruire. Poate că progresul va implica tot mai mulţi oameni în cercetare, dar oricum nu pe toţi.

  Înţeleg îngrijorarea pe care o semnalezi! Citesc articolele lucide, interesante şi foarte „vibrante” de pe blogul tău. Înţeleg bine la ce te referi.

  Oricum, nu risc să dau o prognoză referitor la viitor! Un singur lucru pot sa spun – sunt optimist! Cred că lucrurile, în general, merg spre bine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s