O nouă hidoşenie capitalistă – Ning

Valoarea omului se află din ceea ce el oferă
şi nu din ceea ce el e capabil să primească
(The value of a man resides in what he gives
and not in what he is capable of receiving)
Albert Einstein

Îmi părea că societatea capitalistă nu ne mai poate surprinde cu nimic rău deoarece aproape devine obişnuinţă ca zilnic să ne ciocnim cu cinismul în cele mai hidoase forme:

 • comunişti miliardari de tipul Voronin, îmbogăţiţi prin sărăcirea poporului,
 • mitropoliţi care se îmbogăţesc fabulos prin credinţa enoriaşilor,
 • hoţi de cel mai mare calibru, de tipul Abramovici, care deţin mari averi şi puteri politice, administrative şi economice,
 • partid naţional liberal cu tentă fascistă, condus de evreul Jirinovski,
 • tată, de origine nemţească, care îşi ţine ani de zile fiica în subsol, pe care o violează şi cu care are mai mulţi copii sau nepoţi?,
 • mamă franţuzoaică, care îşi omoară copiii noi născuţi, cadavrele cărora le păstrează în saci de polietilenă,
 • rromi expulzaţi din Franţa pentru că sunt altfel decât francezii,

Ar părea că nu ne mai poate mira nimic… Omul se poate manifesta în cele mai hidoase moduri…

Totuşi când te atinge nemijlocit o asemenea manifestare – te doare.

Ning este un cuvânt de origine chineză şi semnifică pace. Are şi alte sensuri legate de dinastiile care au guvernat China în antichitate, Ning fiind numiţi unii dintre prinţii chinezi. Ning mai este şi o regiune în China, cu centrul administrativ având acelaşi nume.

Dar Ning mai este şi o platformă populară de construire a reţelelor de socializare, lansată în octombrie 2005 şi deţinută de Marc Andreessen and Gina Bianchini. Primul este bine cunoscut în calitate de creator al companiei/browser-ului Netscape. Până nu de mult serviciile Ning erau gratuite.

Am lansat Reţeaua Matematică pe 29 decembrie 2009 pe platforma Ning. Reţeaua rapid a început să prindă contururi şi îmi făceam deja mari planuri de dezvoltare şi lărgire. Când pe data de 15 aprilie 2005 CEO Jason Rosenthal a anunţat că serviciile fără plată vor fi sistate, iar 69 de colaboratori ai companiei, din cei 167, vor fi disponibilizaţi. Trecuse 1 aprilie, dar anunţul părea o glumă de prost gust.

Timpul a demonstrat că nu e glumă – azi 20 august 2010, la orele 24:00, serviciile gratuite sunt sistate. Ultimul e-mail recepţionat chiar azi include şi următorul text:

TODAY IS THE LAST DAY

Today is the final day for free Ning Networks

We would like you to stick with us and keep your Ning Network running:

http://reteauamatematica.ning.com

Less than 24 hours left to choose

We are contacting you one last time in the hope that you still want to keep your social network. Your Ning Network will be blocked after midnight tonight unless you choose a new plan. We hope you will stick around and take advantage of all the new features! But hurry — the deadline is tonight, Friday, August 20, 2010, at midnight PST.

E o manifestare hidoasă a acestei companii. De ce? Vă puteţi imagina câtă muncă se pierde, pur şi simplu? Câte reţele, construite cu migală vor dispărea? Câte planuri şi idei sunt năruite?

Cel puţin multimilionarul Marc Andreessen nu-şi imaginează ce dezastru a generat, dacă e să judecăm după zâmbetul lui

Nu ne rămâne, ca într-un stil creştin, să-i urăm noi „realizări” pe calea spre construirea „raiului” de bani şi avere, pe care şi-l doreşte… Mai semnifică oare Ning şi în continuare pace?

Vă puteţi imagina că mâine ar putea şi Google, şi Yahoo, şi alţii, să-şi sisteze serviciile gratuite în Internet?

Reclame

13 comentarii la “O nouă hidoşenie capitalistă – Ning

 1. Buna Valeriu,
  Mi-e teama ca este doar inceputul… Probabil ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat si internetul se va „comercializa” iar vreo cativa jucatori isi vor imparti feliile (vrei acces la cutare site-uri, plateste abonament, vrei mail cu nu stiu cati giga scoate banu’). Spre exemplificare, priveste aici: http://www.mediafax.ro/cultura-media/sfarsitul-internetului-asa-cum-il-stim-continutul-distribuit-cu-prioritate-daca-creatorul-lui-plateste-6788455
  Cu prietenie

 2. Pingback: O nouă hidoşenie capitalistă – Ning - Ziarul toateBlogurile.ro

 3. Dragă Petronela,

  E deranjant în această situaţie faptul că iniţial Ning a asigurat că serviciile sunt gratuite. Există şi alte platforme. Aş fi ales alta, dacă preîntâmpinau de la început de posibilitatea unor asemenea manevre. Au schimbat totul peste noapte.

  Chiar de la apariţia calculatoarelor există două curente distincte: unul care pledează pentru gratuitate şi altul – opus.

  Cel mai probabil – vor coexista ambele, dar în forme permanent schimbătoare.

 4. Domnule profesor,

  Aveti dreptate. Fiecare dintre noi are valorile sale. Sunt oameni care vor sa faca bani. Acesti oameni vor face, probabil, bani.

  Dar, mai sunt si oameni care vor altceva. Ati scris dumneavoastra despre unul dintre ei: Grigory Perelman. Omul acela e nebun?

  Cum sa fie nebun? Nici vorba de asa ceva. Dar, sistemul sau de valori este radical diferit de cel al imensei majoritati a oamenilor.

  Sper ca vor exista permanent astfel de „nebuni frumosi” care vor gasi mult mai multa implinire in a da decat in a vinde. Sunt convins de asta.

 5. Realitatea este ca sistemul capitalist este adesea lipsit de principii etice. Materialismul exacerbat distruge si destine. Orice firma doreste castiguri cat mai mari cu orice pret chiar daca acestea trec de limiteșle bunului simt. Insa, aceasta este societatea pe care ne-o construim singuri…

 6. @muzica gmz

  Dacă mă gândesc la cei 69 de angajaţi, care au pus bazele Ning şi acum sunt eliberaţi, îmi pare prea slab 😉

  Dacă mî gândesc la mii de reţele educaţionale afectate de această decizie şi mai mult îmi pare că trebuia mult mai tare 😦

 7. @Pro Atitudine

  Înţeleg perfect în ce societate trăim…

  De aceea şi consider că trebuie de scos la iveală răutăţile ei şi de tratat corespunzător.

  Iar moralitatea şi spiritualitatea de pus la loc de cinste, măcar de acei pentru care sunt adevăratele valori.

 8. Unii cred ca bogatia nu are nici o legatura decat cu profitul si nu implica reaponsabilitati sociale. Trebuie sa ai in vedere ca orice decizie a ta are un efect asupra mai multor oameni si ai responsabilitatea morala sa iei o decizie care sa tina cont de acestea.
  Si crestineste vorbind „Indeamna-i (pe bogati) sa faca bine, sa fie bogati in fapte bune, sa fie darnici, gata sa simta impreuna cu altiti „(Ap Pavel) si asta a fost spusa in secolul I cind nu era Internet cu cit mai ult este valabil astazi Felicitari pentru blog! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s