Referendumul şi referinţele

Referendumul care se desfăşoară în Republica Moldova urmează să decidă modificarea articolului 78 din Constituţie privind alegerea şefului statului. E o consultare directă a cetăţenilor chemaţi să aleagă dintre două opţiuni:

  • pentru – alegere directă de către popor,
  • contra – alegere de către parlament.

Referendumul este doar primul pas dintr-o serie de evenimente electorale care urmează.

„Interesul ţine fesul”. Cam aşa poate fi caracterizată situaţia creată. Din păcate nu e atât interesul poporului şi ţării, cât al forţelor care urmăresc interese înguste, dar mascate de un paravan pe care scrie „Interesele ţării”. Forţele sunt axate în jurul a doi „pivoţi”: AIE şi comuniştii. Ultimii pledează pentru neparticipare la referendum. O poziţie specifică o au aliaţii comuniştilor: PPCD-ul şi sateliţii lui. Ei pledează pentru participarea la referendum şi alegerea opţiunii „contra”.

Termenul referendum este afin cu cel de referinţă. Referinţa semnifică şi nota care se pune unei anumite lucrări. În acest sens, dacă câştigă opţiunea „pentru”, comuniştii obţin notă negativă pentru „lucrarea” lor în decursul a cel puţin 8 ani de guvernare.

Cum poate fi aprecită apriori situaţia cu acest scrutin?

Pentru un cetăţean care real se gândeşte la viitorul poporului nu există dubii – trebuie de votat „pentru”. Victoria acestei opţiuni poate scoate mai rapid forţele politice, dar şi ţara, din impasul creat. Ca o pledoarie pentru această opţiune constructivă poate servi şi activitatea desfăşurată în Internet.

„Referendumuri” specifice sunt organizate în Internet de către site-uri specializate în care deţinătorii/administratorii de site-uri înscriu adresele şi obţin referinţe la calitatea site-ului, dar şi dau referinţe altora. Ca rezultat au de câştigat toţi: creşte traficul pe site, există „supraveghetori” care pot oferi idei şi sugestii, dar semnalează şi despre lacunele, neobservate de administratori. În bazele de date ale acestor site-uri sunt înscise atât adresele site-rilor celor mai prestigioase companii: Google, Microsoft, Adobe, BBC etc., câz şi adresele unor site-uri şi bloguri foarte simple. Referinţele reciproce sunt, fără putinţă de tăgadă, extrem de utile.

Vă chem să vă convingeţi de justeţea celor spuse înscriindu-vă adresa site-ului d-stră pe unul dintre site-rile ale căror bannere urmează mai jos.

free web site traffic and promotion

Un site mai nou şi cu o bază de date mai mică, dar de acelaşi tip:

Chiar dacă Internetul a revoluţionat lumea modernă, foloseşte şi el metode specifice unui referendum – referinţele reciproce. Sunt utile şi necesare în Internet şi cu atât mai mult vor fi utile în deciziile ce ţin de soarta ţării şi a poporului ei.

P.S. Sper să nu greşesc 😉

5 comentarii la “Referendumul şi referinţele

  1. Pingback: Referendumul şi referinţele - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Este greu de inteles cata patima se pune in luptele politice in tari care abia supravietuiesc. Nici Moldova nici Romania nu sunt exceptii de la aceasta situatie. Sper ca Moldova sa iasa din criza politica in care se gaseste luand o decizie care sa ii faca cinste pe viitor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s