Despre politică şi politicieni

Scriu cu întârziere despre rezultatele referendumului. Am fost puţin decepţionat de ele, dar totul ce se face, se face spre bine… Rezultatele au indicat clar care este realitatea politică în Moldova.

Termenul politică se datorează lui Aristotel şi provine de la denumirea tratatului „Πολιτικά” scris de el în anii 335-322 î.C. Cuvântul este înrudit cu „πολιτικός”,  „πόλις”, ultimul termen fiind folosit şi în română cu sensul de oraş. Reamintim că în Grecia antică oraşele erau şi state.

Devine clar intuitiv sensul noţiunii „politică” – arta/ştiinţa de guvernare a unui stat.

Politicieni sunt persoanele preocupate de guvernarea statului.

Intenţionat nu mă aprofundez în dezvoltarea subiectului din perspectiva teoretică. Mă interesează doar aplicarea celor două teze de mai sus în contextul politic din Moldova.

Mi-a fost dat să aud ceva năstruşnic de la un coleg de serviciu. Auzi, dumnealui se indigna că poporul este inconştient şi iresponsabil fiindcă nu s-a prezentat la referendum. Îmi era incomod şi chiar ruşine să-l ascult, chit că treceau pe alături studenţii.

I-am replicat calm că nu poporul e iresponsabil, ci politicienii. De ce?

Fiindcă aşa zişii politicieni de la noi sunt mai puţin interesaţi de treburile statului, ci mai mult de treburile proprii şi de grup… Or, pe politicieni ar trebui să-i intereseze, în primul  rând, interesele statului şi ale poporului!

Realitatea ce ne-a demonstrat?

Pe de o parte liderii partidelor din AIE deja se luptau pentru fotoliul de preşedinte! Încă nu săriseră peste referendum, dar fiecare dintre ei tot cânta în văzul şi auzul tuturor: hop, hop, hop şi iară hop. Rezultatele referendumului au ilustrat că „cocoşeii” cântăreţi mai au a creşte până a cânta pe placul poporului.

Pe de altă parte, comuniştii, în general, au demonstrat lumii întregi că nu îi interesează de loc ce se întâmplă cu statul. De ce? Repet, pentru politicieni sunt primordiale interesele statului, nu cele de partid! În situaţia crizei economice mondiale, unei crize constituţionale, în mod normal politicienii adevăraţi ar fi fost guvernaţi de interesele statului şi ar fi găsit compromisurile necesare pentru a soluţiona criza politică. Ei ce au făcut? Nu au participat mai multe luni la lucrările Parlamentului şi au agitat pentru boicotarea referendumului, adică au fost contra găsirii unei soluţii de ameliorare a crizei statale. În termenii folosiţi pe timpul tătucului Stalin comportamentul lor e calificabil ca trădare de ţară! Nepoţelul Vladimir Voronin cu toată gaşca lui hrăpăreaţă ar fi ţinut de urât urşilor polari, dacă ar fi fost timpurile de pomină!

Poporul a pus nota/referinţa: avem „politicieni” falşi (cu interese personale şi de grup) şi amnezici (când e vorba de interesele statului şi poporului)!

Reclame

7 comentarii la “Despre politică şi politicieni

  1. Pingback: Despre politică şi politicieni - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. In politica este ca si intr-o casatorie. Un divort nu este niciodata cauzat doar de-o singura persoana. Vina este impartita. Aceasta este realitatea si in situatia nefericita pe care o traieste Moldovea. Este clar ca vina promordiala este a politicienilor. Insa, nu doar a lor. Populatia nu se poate dezvinovati ca si cum nu ar avea nici o implicatie. Politicienii sunt produsul unui anumit tipar care este tolerat de catre societate. Iar rezultatele le resimt cu totii, si politicieni si cetateni…

  3. Vina într-adevăr e a tuturor, dar în primul rând a politicienilor, fiindcă asta-i activitatea lor de bază!

    Cred şi chiar sunt convins că situaţia o să fie rezolvată! Avem şi politicieni tineri care sunt responsabili şi vor să se afirme!

  4. Desigur, nivelul de civilizaţie al ţării se reflectă în comportamentul politicienilor. Politicienii africani se deosebesc de cei europeni şi nord-americani. Ai noştri se deosebesc de cei occidentali şi nu atât prin nivelul de civilizaţie, cât prin moravuri.

    Speranţa moare ultima! Ar fi o crimă oribilă să ne ia cineva speranţa…

  5. Mai are vreun rost să discutăm despre politică şi politicieni? Parcă toţi ar fi făcuţi de aceeaşi mumă şi cum sunt politicienii aşa este şi politica, iar politicienii sunt aşa cum este majoritatea plebei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s