Pi – 2 cvadrilioane de cifre…

Un nou record senzaţional referitor la constanta π. Nicholas Sze de la firma tehnologică „Yahoo” a reuşit să calculeze 2 cvadrilioane de cifre, adică 2 000 000 000 000 000 = 2*1015 cifre zecimale.

Se stipulează că pentru calcule a fost folosită platforma Hadoop, numită în engleză „Hadoop cloud computing technology”. Iniţial tehnologia a fost dezvoltată la Yahoo. Ulterior a fost transmisă totalmente şi în formă deschisă Fondului Apache. La firma Yahoo platforma se foloseşte până-n prezent pentru crearea clusterelor.

Utilizând Hadoop, Nicholas Sze a creat un cluster din 1000 de servere de configuraţie obişnuită. Calculele în acest cluster au durat neîntrerupt 23 de zile. La un singur calculator calculele ar fi durat 500 de ani.

În calitate de tehnologie de calcul s-a folosit metoda MapReduce, elaborată la compania Google. MapReduce permite să se fragmenteze calculele voluminoase în „porţiuni/fragmente” independente şi mai mici. În cazul dat o problemă de câţiva petabaiţi a fost divizată în probleme mai mici şi a devenit posibil să se rezolve ecuaţii matematice care, de regulă, sunt inabordabile. Fiecare server a calculat fragmentul său de cifre, iar serverele intermediare au unit toate fragmentele într-un rezultat unic.

O întrebare evidentă apare în legătură cu comentariile făcute. Se afirmă că a fost dublat numărul de cifre calculate exact în raport cu precedentul record de 5 trilioane = 5*1012 de cifre. Nu vă pare că ceva nu e corect în această afirmaţie?

Reclame

3 comentarii la “Pi – 2 cvadrilioane de cifre…

  1. Pingback: Pi – 2 cvadrilioane de cifre… - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Cred că nu! Eu aş compara această realizare cu zborul pe Marte, cu cercetările din fizica nucleară etc., oricât de bizară ar părea iniţial comparaţia. Şi în aceste cazuri e greu să găseşti o aplicaţie/folos imdeiat. Sunt nişte realizări ce „aparţin” viitorului!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s