Mathematica 8

Compania Wolfram a lansat pe data de 15 noiembrie 2010 următoarea versiune a sistemului Wolfram Mathematica. Stephen Wolfram, creatorul sistemului, al motorului de căutare  Wolfram|Alpha şi al companiei Wolfram Research, descrie în blogul său noua versiune.

Odată cu lansarea Mathematica 8, cea mai dramatică schimbare care a avut loc este faptul că utilizatorul nu mai trebuie să comunice cu Mathematica în limbajul Mathematica: poate fi folosit limba engleză uzuală.

Wolfram|Alpha a realizat în pionierat conceptul de calcule în formă lingvistică liberă. Şi cu lansarea Mathematica 8, metodele puternice dezvoltat în cadrul Wolfram|Alpha devin accesibile şi în mediul Mathematica .

Tot ce trebuie de făcut este să se introducă semnul = la începutul liniei. Ceea ce urmează este interpretat ca intrare/input lingvistic în formă liberă (free-form linguistic input).

Nu mai trebuie să se utilizeze sintaxa exactă din limbajul Mathematica la intrare. Lucrurile pot fi introduse în modul în care utilizatorul judecă despre ele, adică în limbajul englez uzual. În continuare Mathematica apelează Wolfram|Alpha pentru a interpreta intrarea şi o transformă în cod exact în limbajul Mathematica.

În forma lor nativă, Wolfram|Alpha şi Mathematica operează în moduri foarte diferite. Wolfram|Alpha acceptă intrarea în formă lingvistică liberă şi oferă posibilitatea de a efectua interogări/căutări solitare rapide. Mathematica cere să se folosească limbajul formal exact, dar permite să se construiască programe şi calcule de complexitate arbitrară.

Lucrul fascinant care s-a produs cu  Mathematica 8 constă în aceea că aceste două abordări diferite au fost unite pentru a produce ceea ce e mai bun în ambele abordări: libertatea şi amploarea expresiilor din Wolfram|Alpha, precum şi exactitatea şi stricteţea structurală din Mathematica.

Pentru începători, forma lingvistică liberă are un efect clar şi dramatic. E suficient să se înceapă a se culege textul în modul în care se înţeleg lucrurile şi  Mathematica este în stare să înţeleagă imediat ce se introduce.

Vizualizând ce face sistemul Mathematica, foarte rapid se uită de limbajul nativ Mathematica. Uneori se va folosi limbajul obişnuit, uneori limbajul Mathematica.

Chiar şi creatorul sistemului Mathematica, fiind poate cel mai bun expert al limbajului Mathematica, a fost surprins să constate că în toate tipurile de cazuri întâlnite, a ales forma lingvistică liberă de input. Uneori, din cauză că nu se mai ţine minte cum lucrează anumite funcţii particulare în domenii folosite rar. Uneori pentru că se folosesc nişte denumiri tradiţionale pentru anumite obiecte, cum sunt, spre exemplu, oraşele sau substanţele chimice.

Iar uneori pentru că e mult mai uşor să se introducă forma lingvistică liberă, pentru care Wolfram|Alpha găseşte o alegere rezonabilă pentru completare/umplere cu detalii.

3 comentarii la “Mathematica 8

  1. Pingback: Mathematica 8 - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s