Despre provenienţa denumirii Chişinău

Compania Google schimbă nu numai Internetul, dar şi concepţia despre lume. E valabilă această constatare şi în contextul lingvistic.

Turnul Babel se asociază tradiţional cu legenda biblică conform căreia după potop lumea era reprezentată de un singur popor, vorbitor al unei singure limbi. Ca supravieţuitori ai potopului, oamenii au început construcţia oraşului Babilon şi a unui turn până la cer care să le aducă faimă. Dumnezeu, văzând păcatul omenesc, a oprit construcţia turnului, a creat mai multe limbi şi a împrăştiat oamenii pe tot Pământul, ca să nu să se mai înţeleagă…

Google Translate vine cu soluţii contra acestei încurcături de limbi. La moment asigură traducere online pentru 58 de limbi. Poate că nu e o traducere întru totul calitativă, dar personal îmi imaginez deja timpul când traducerea dintr-o limbă în alta se va efectua automat şi simultan fără greşeli.

Sunt diverse explicaţii ale etimologiei denumirii Chişinău. Graţie Internetului, site-ului YouTube, dar şi serviciului Google Translate am descoperit personal încă o posibilă explicaţie în baza limbilor croată şi sârbă:

  • kišni – ploios,
  • kiša –ploaie.

Denumirea Chişinăului – loc ploios, ar putea fi legată de frecvenţa ridicată a ploilor pe timpuri şi cu existenţa a unor locuitori de provenienţă sârbă sau croată pe aceste locuri. Numele de familie Sârbu, întâlnit adeseori la moldoveni, dansul popular sârba, ar putea fi argumente suplimentare în contextul dat.

Reclame

3 comentarii la “Despre provenienţa denumirii Chişinău

  1. Pingback: Despre provenienţa denumirii Chişinău - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s