Câte site-uri sunt în reţeaua globală?

Compania britanica Netcraft Ltd, specializată în servicii de Internet, a publicat raportul pentru luna ianuarie 2011 conform cărora s-a reuşit identificarea în Internet a 273 301 445 de site-uri, adică circa 273 de milioane.

E mult sau puţin?

Conform datelor U. S. Census Bureau pe data de 7 ianuarie 2011 în lume sunt 6 928 198 253 de oameni.

Calcule elementare ne spun că la fiecare 25 de oameni revine un site. Nu e departe, probabil, timpul când numărul de site-uri va depăşi populaţia planetei.

Compania Netcraft Ltd prezintă, de asemenea, şi datele referitor la principalele servere Web, adică servere  folosite în Internet pentru găzduirea site-urilor. Reamintim că prin server Web se subînţelege atât programul care furnizează conţinut sub formă de site-uri Web folosind protocolul HTTP, cât şi calculatorul sau maşina virtuală care rulează programul.

Dezvoltator Decembrie 2010 Cota Ianuarie 2011 Cota Creştere
Apache 151 516 152 59,35% 161 591 445 59,13% -0,23%
Microsoft 56 723 544 22,22% 57 392 351 21,00% -1,22%
nginx 16 910 205 6,62% 20 504 634 7,50% 0,88%
Google 14 933 865 5,85% 15 112 532 5,53% -0,32%
lighttpd 1 308 935 0,51% 1 866 872 0,68% 0,17%

Se remarcă că doar două dintre serverele Web au înregistrat creşteri pozitive: nginx şi lighttpd.

Reclame

9 comentarii la “Câte site-uri sunt în reţeaua globală?

 1. Pingback: Câte site-uri sunt în reţeaua globală? « IT NEWS MD

 2. Cifrele de mai sus sunt foarte departe de numărul site-urilor din internet. Ele vorbesc de spre numărul web serverelor, statistica fiind făcută în baza OS. De notat că în multe cazuri un singur server poate hosta câteva mii de site-uri web – serviciile shared hosting.

  @Andrei, iar în statistica generală a site-urilor web numărul blogurilor de pe wordpress/blogspot este ca o picătură în mare.

 3. Vitalie, ai perfecta dreptate ca sunt foarte aproximative. La aceasta se refera si compania Netcraft cand prezinta aceste date si explica metodologia folosita:

  http://news.netcraft.com/active-sites/

  Compania ofera explicati referitoare la esenta problemelor legate de aprecierea numarului de site-uri, cum ar fi, spre exemplu:

  gazduirea pe un IP a unui numar mare de site-uri,
  evidentierea site-urilor active si a celor moarte,
  relevarea continutilor unice
  etc.

  Oricum, chiar si fiind relative, sunt indicatori destul de relevanti si interesanti…

 4. Sincer sa spun, Vitalie, nu am citit atent metodologia de calculare a numarului de site-uri, nu am clarificat exact cum defineşte Netcraft notiunea de site si cu atat mai mult nu mi-am pus scopul sa verific sau sa precizez aceasta informatie!

  Ceea ce spui imi pare foarte interesant si, sunt convins, ca ar interesa multa lume!

  O sa astept cu nerabdare rezultatele investigatiilor!
  Fara tagada, v-a fi un articol foarte interesant!

  Apropo, apare intrebarea daca evalueaza si la noi lunar cineva numarul de site-uri active din Moldova. Metrica.md e buna, dar vizeaza doar site-urile care folosesc Google Analytics si in plus se inscriu individual. Ar fi interesant un serviciu care face acest serviciu doar in baza acivitatii site-urilor moldave! La prima vedere pare imposibil, deoarece si blogul meu, spre exemplu, e pe un domeniu romanesc!

 5. Noa serbus.
  Chiar dacă ai fi citit mai atent metodologia de calcul nu aflai mult mai multe informaţii. În primul rând, toate aceste statistici sunt nişte informaţii relative. Pe de o parte, ele se schimbă rapid, de la oră la oră, iar pe de altă parte, nu sunt date decât anumite criterii. Aşa că pentru noi este suficient să ştim că la ora actuală sunt peste 273 milioane site-uri. Ce mai contează cifra reală?
  Evaluarea lunară se face şi regional, dar tot de către marii administratori de site-uri Apache, Microsost, Google etc.

 6. Noa serbus, Liviu!
  Sigur, pentru majoritatea dintre noi sunt suficiente aceste date. Pentru specialisti, adica persoane care gestioneaza site-uri cu tenta statistica, sunt importante date mai exacte.
  Sunt sigur ca e asa cum zici… Pentru ei e mai simplu sa evalueze nu numai datele globale, dar si cele regionale sau zonale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s