Cursuri online

Incontestabil, tehnologiile informaţionale implică un progres enorm domeniului educaţiei. Se referă aceasta şi la posibilitatea de a asista online la cursurilor publice ţinute în cele mai prestigioase universităţi ale lumii.

Prin cursuri publice se înţeleg, de regulă, cicluri de prelegeri, lecţii sau seminarii ţinute cu scopul educaţiei publicului larg în domeniile ştiinţei, tehnicii, medicinii etc. În mod obişnuit, chiar dacă instituţiile universitare, finanţate integral sau parţial din bani publici, poartă statul de Universităţi Publice (în contrast cu Universităţile Private), cursurile ţinute acolo sunt destinate propriilor studenţi şi pot fi asistate live doar în incintele universitare sau online în reţelele locale. Totuşi, în ultimii ani ideea afişării/postării în Internet a cursurilor video pentru publicul larg devine tot mai vie. Nu e vorba doar de plasarea lecţiilor pe binecunoscutul YouTube. Tot mai multe universităţi plasează pe propriul site cursuri şi demonstraţii video pentru publicul larg în scopul de prestigiu. Oricare ar fi motivele care stau la bază, au de câştigat toţi şi în primul rând cei avizi de cunoştinţe.

Universitatea Publică Online este prima dintr-o pretinsă noua generaţie de universităţi. Nu e creată cu scopul de a oferi licenţiat, masterat sau doctorat, ci cu unicul scop de promovare a cunoştinţelor în toată lumea. E bazată totalmente pe cursurile publice încărcate gratuit din toată lumea şi de către toţi doritorii şi poate fi privită din această perspectivă ca o mare bază de date a cursurilor online sau ca un gen de YouTube destinat integral cursurilor. Cursurile sunt în mare parte multimedia şi pot fi discutate online. Fondator al Universităţii este danezul Jakob Sandvad, fost student al Universităţii Aarhus.

Deoarece în ultimele articole m-am referit la domeniul optimizării matematice, am căutat lecţii ce ţin de acest domeniu. Folosind pentru căutare cuvintele cheie „Operations Research” am găsit cursul „Convex Optimization” ţinut de Lieven Vandenberghe din Universitatea California din Los Angeles. Un curs public format din trei părţi, în care autorul reuşeşte să expună succint starea de lucruri în acest domeniu de cercetare şi aplicaţii. Sigur, există şi alte cursuri video la aceeaşi temă.

În zona românească a Internetului pot fi găsite numeroase site-uri care pretind a oferi cursuri online. Din păcate, oferta e mult mai săracă.

Demonstraţiile video oferite în Internet în scopuri promoţionale sunt uneori foarte talentate. Cel puţin aşa apreciez personal demonstraţia video a cursului de fizică la binecunoscuta instituţie moscovită „НИЯУ МИФИ„, prezentată de profesorul Catedrei de Fizică Generală Valerian Ivanovici Ghervids. Impresionează mult şi demonstraţiile care se referă la subiecte speciale, de tipul curbelor Lissajous.

http://www.youtube.com/p/FFD1AAAA3DBBDA15?hl=en_US&fs=1

Sunt necesare cursurile video când există în Internet atâta informaţie? Fără tăgadă – da! Cursul video poartă „pecetea” contactului direct, fiind încărcat de conţinutul para-limbajului intonaţional, emoţional, mimic, al gesturilor şi personalităţii prezentatorului, dar şi al atmosferei lecţiei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s