Leapşa cu muzica de film

Chiar mă miram de la o vreme că nu primesc nici o leapşă. Îmi fusese adresată una pe 19 mai 2010 şi după aceea a urmat o pauză lungă până pe 23 martie 2011 când am primit de la Adrian Stoica una cu muzica de film preferată.

Sunt atâtea filme cu muzică bună. Iniţial, îmi părea dificilă alegerea celor mai bune. Totuşi… A fost o părere doar de moment. Realitatea e că alegerea mea este absolut fondată, fără ierarhie şi fără concurenţă! Sunt filmele lui Emil Loteanu cu muzică de Eugen Doga.

1971. Lăutarii. În plină perioadă de dominare sovietică în cinematografe apare filmul lui Emil Loteanu „Lăutarii”. Părea un film din altă lume, chiar dacă se referea la noi – moldovenii… O limbă foarte frumoasă… O muzică superbă… Când în Moldova se interziceau doinele, deoarece nu corespundeau traiului fericit al poporului sovietic… „Între Larga şi Hotin”… Unde era şi este Hotinul?

1975. Şatra (Mosfilm). Scenariul filmului are la bază nuvele ale scriitorului Maxim Gorki. Acţiunea are loc la începutul secolului XX în Basarabia. E o poveste de dragoste dintre ţiganca Rada şi hoţul de cai Luicu Zobar, aşa cum este descrisă la începutul nuvelei Макар Чудра (1892) a lui Gorki.

1978. Gingaşa şi tandra mea fiară (Mosfilm). E o ecranizare a romanului „Dramă la vânătoare” a scriitorului rus Anton Cehov. E o poveste de dragoste considerată cea mai frumoasă dincinematografia rusă. Iar valsul din film – cel mai frumos al tuturor timpurilor…

Transmit leapşa mai departe lui Eduard şi lui Tudor.

Reclame

2 comentarii la “Leapşa cu muzica de film

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s