Despre bloguri matematice

„Dumnezeu a folosit perfect matematica la crearea lumii”.
Paul Dirac

Am scris anterior despre bloguri menţinute de matematicieni celebri. Revin la subiect dintr-o perspectivă puţin diferită şi anume a blogurilor matematice cu Page Rank înalt. La lansarea propriului blog m-am confruntat cu problema oportunităţii tratării subiectelor de matematică pe blogul personal. Cu aproape 3 ani în urmă nu prea găseam bloguri matematice în engleză şi în română. Era, probabil, la mjloc şi lipsa mea de experienţă în blogging. Situaţia s-a schimbat. Internetul abundă actualmente în bloguri matematice. Pentru un cititor interesat există deja o altă problemă – de a evidenţia blogurile bune, utile şi interesante în cadrul larg al blogurilor matematice. În contul meu @valungureanu de pe Twitter am iniţiat o listă a conturilor matematice care include peste 200 de nume, ce aparţin atât profesorilor de matematică de diverse niveluri, cât şi cercetătorilor, dar şi altor categorii de persoane. Graţie postărilor generate de această listă şi în special lui @myownmathstutor evidenţiez câteva dintre blogurile matematice, cu un Page Rank înalt.

f(t)

Un blog cu PR5. E menţinut de Kate Nowak, care pe Twitter are contul @k8nowak.

Tanya Khovanova’s Math Blog

Blog cu PR5. Autoarea Tatyana Hovanova – fostă medalită cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din 1976 în cadrul echipei URSS şi medaliată cu argint în 1975. Actualmente activează în SUA la MIT.

The Unapologetic Mathematician

Un blog cu PR5, puţin mai specializat.

dy/dan

Are PR5. Blog menţinut de Dan Meyer, care a predat matematica superioară în perioada 2004-2010. Actualmente este doctorand la Universitatea Stanford. O conferinţă TED prezentată de Dan Meyer:

A Dialogue on Infinity

Blog cu PR5, menţinut de 3 autori în cadrul unui proiect de cercetare sponsorizat de John Templeton Foundation. Un blog descris ca dialog între matematicianul Alexandre Borovik şi filosoful David Corfield, dialog care are şi un prim invitat – David Pierce.

Division by Zero

Blog cu PR5. Autor – Dave Richeson, conferenţiar universitar şi şef de catedră. Cont pe twitter: @divbyzero.

The Endeavour

Un blog cu PR6. Aparţine lui John D. Cook. Blogul este interesant şi prin faptul că include articole nu numai matematice, dar şi de programare. Contul pe Twitter e @JohnDCook.

Gödel’s Lost Letter and P=NP

Un blog celebru cu PR6. Este menţinut de către Dick Lipton, Professor of Computer Science at Georgia Tech.

Am enumerat supra doar câteva dintre blogurile ce tratează subiecte matematice şi subiecte ce ţin de predarea matematicii. Nu e o enumerare şi tratare exhaustivă a subiectului astfel că în mod natural apare întrebarea retorică: există oare bloguri matematice cu Page Rank mai mare decât 6?

Sper să pot oferi răspunsul exact într-un viitor apropiat!

Totuşi e de menţionat faptul că forumul matematic The Math Forum @Drexel are Page Rank 7. E un site foarte util pentru toţi cei pasionaţi de matematică, care oferă diverse posibilităţi de promovare a matematicii si matematicienilor.

Cel mai mare Page Rank pentru un site dedicat matematicii îl are site-ul Societăţii Americane de Matematică. Site-ul American Mathematical Society are PR8.

Apare o a doua întrebare retorică:

există oare site-uri matematice cu Page Rank mai mare decât 8?

Sper să reuşesc să dau răspuns şi la această întrebare într-un timp cât scurt!

2 comentarii la “Despre bloguri matematice

 1. În Viaţa noastră de toate zilele, ne confruntăm mereu cu numere: pentru a determina o cantitate, a indica un timp, un preţ, un număr de document etc.

  Sunt numerele şi Matematica unul şi acelaşi lucru?

  Numerele sunt expresia unor anumite cantităţi. În decurs de milenii foloseau degetele de la mâni pentru a exprima numerele.

  În prezent societatea noastră se foloseşte în permanenţă de numere. Le folosim pentru a măsura Timpul, pentru a cumpăra şi vinde, a telefona, a ne uita la TV, a şofa.

  Fiecare Om mai are şi diferite numere care îl identifică. În buletinul de identitate, în paşaport, în contul bancar, în cartea de credit etc.

  Ba mai mult, azi în Lumea computerizată, toată informaţia este transmisă prin intermediul codurilor numerice.

  Ne întâlnim cu numerele la fiecare pas şi ne-am obişnuit într-atât cu aceasta, întrucât aproape că nu ne dăm seama câtă importanţă au ele în Viaţa noastră.

  Numerele constituie un element al gândirii umane. În decursul istoriei fiecare popor înscria numere, număra şi calcula în cele mai diverse forme.

  În afară de numere Matematica mai studiază raporturile şi caracteristicile elementelor mulţimii şi trăsăturilor lor comune şi distinctive, forma şi volumul obiectelor şi modul de rezolvare a problemelor cu ajutorul operaţiilor.

  De aceea în Matematică există diferite ramuri: aritmetica, geometria, logica şi altele.

  Matematica – Limbajul Universal al Ştiinţei.

 2. Celebri matematicieni au dat diverse definiţii ale matematicii, ceea ce înseamnă că e aproape imposibil de a da o definiţie exhaustivă. oricine are dreptul să dea definiţia sa. Cea data de tine îmi pare una subiectivă, dar destul de reuşită.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s