400

–  Are libertatea preţ?
–  Da, are! Vieţi pierdute în conflictul transnistrean, destine frânte, sute de mii de oameni goniţi de nevoi în străinătăţi, copii fără grijă părintească, bătrâni singuratici, sărăcie, banditism…

–  Aduce libertatea beneficii?
–  Da, aduce! Aduce adevărul, libertatea de a gândi, a vorbi, a face studii, a crea liber în limba natală! Prin limbă se revigorează demnitatea naţională şi se realizează potenţialul uman. Limba e axul demnităţii naţionale şi celei personale!
Libertatea oferă dreptul de a alege şi a decide, dreptul de deplasare.
Libertatea permite potenţialului uman să se realizeze.

–  Beneficiile libertăţii survin de la sine sau trebuie asigurate?
–  Nu! Libertatea fără un suport economic şi juridic poate fi doar o ficţiune. Omul impus de nevoi să muncească doar pentru necesităţile materiale nu mai este liber…

–  Pot fi echilibrate pe balanţă costul şi beneficiile libertăţii? Ori pentru libertate se achită orice preţ?
–  ?

Cât de relative pot fi lucrurile…

Doar cu doi ani în urmă tonalitatea mass-media în Moldova era cu totul alta! Acum, sub guvernarea AIE evenimentele legate de marcarea a 20 de ani de independenţă parcă au curgere normală! Totuşi… E greu să alungi gândul că dacă la putere ar fi rămas comuniştii, mulţi dintre cei care cântă osanale actualei guvernări, ar fi cântat cu totul altfel… Oportuniştii şi lingăii deteriorează rapid orice putere…

Oricum! În acest sfârşit de august sunt sărbători frumoase în Moldova, chiar dacă se încearcă o asumare a meritelor maselor populare de către unii, care cu 20 de ani in urma au nimerit, întâmplător sau graţie funcţiilor pe care le ocupau, în fruntea mişcării de eliberare naţională.

–  De ce titlul articolului e „400”?
–  În fond, aşi putea atrage atenţia că 400=202… Aceasta îmi permite să urez Moldovei un viitor frumos cel puţin 400 de ani înainte!
Aşi mai putea reaminti că în anul 400 pentru prima dată a fost folosită coperta de carte.
Aşi mai putea adăuga că în sistemul roman numărul 400 se scrie CD, care coincide cu abrevierea pentru Compact Disc, dar care parcă şi se aseamănă cu o întrebare: Ce „dreacul”?
Aşi mai putea adăuga că în sistemul binar 400 se scrie 1100100002 şi că numărul 400 este par şi 400= 122+162=3×27+24.
În fond, toate explicaţiile de mai sus sunt adevărate, dar relative, la fel cum relative sunt adesea adevărurile distribuite de mass-media, dar şi ceea ce „cântă” actuala guvernare şi actualii politicieni.

Denumirea „400” a articolului, poate avea şi semnificaţiile de mai sus, dar… se referă şi la numărul de ordine al actualului articol pe blog!

Da! E a 400-a postare pe blog! E sărbătoare/surpriză. Nici n-am observat când s-a ajuns la ea! Am ţinut neapărat s-o asociez cu frumoasele sărbători din Moldova de la acest sfârşit de august!

Anunțuri

10 comentarii la “400

 1. ..cu totul altfel de „principii şi valori” . Nu vorbe’n vânt. Valorile Vieţii, te m-ai trag şi la socoteală… 400 = 20 x 20 … este destul de necesar ca să fii prins de Gânduri. Merci.

  • Multumesc, Carmen! Ma bucur ca Tb merge mai departe! O sa revin incet la blogging! Vestea ca Tb inceteaza sa activeze a fost una nu chiar buna deoarece trebuia sa schimb blogul pe alta platforma! Cel putin la moment lcururile au revenit pe un fagas favorabil activitatii in blogosfera!

   Felicitari cu inceperea noului an de studii!

 2. Multumesc si eu pentru urari!
  Oricum, ideea cu blogul-clona pe alta platforma e o idee foarte buna! Am aplicat-o si eu de teama sa nu-mi pierd articolele de pe blogspot. Nu se stie niciodata ce „pica” si mi-am creat o „oglinda” pe WP. Ce imi place la ei, e ca pot importa periodic toate articolele si comentariile din blogspot, fara prea multa bataie de cap.
  O zi frumoasa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s