Nou record de calcul al constantei π

The Japan Times ONLINE anunţă azi despre un nou record de calcul al constantei π. Shigeru Kondo, bărbat de 56 de ani din Lida, Prefectura Nagano, a finalizat duminică calculul a 10 trilioane de cifre ale constantei π, adică 10 000 000 000 000 = 1013 cifre zecimale.

Special pentru efectuarea calculelor Shigeru Kondo a asamblat un computer cu un hard disc de 48 de terabaiţi. Pentru calcule a folosit o aplicaţie elaborată de studentul american Alexander Zee, de 23 de ani (anterior, Kondo şi Zee au deţinut recordul de 5 trilioane de cifre). Calculele au fost lansate cu un an în urmă, în octombrie 2010, ceea ce înseamnă că a avut nevoie de un an pentru stabilirea recordului.

Deoarece temperatura din sala în care funcţiona calculatorul se ridica la aproape 40 de grade, soţia lui Kondo, Yukiko, de 54 ani, declara cu umor: „Rufele se uscau imediat, doar că plăteam  30 000 ¥ (circa 400$) pe lună pentru energie electrică”.

Întrebare care apare în acest context e legată de recordul anunţat în septembrie 2010, care stipula calcularea constantei cu exactitatea de 2 cvadrilioane de cifre pe platforma „Hadoop cloud computing technology”. Poate e borba de diferenţierea recordurilor pe diferite platforme hardware?

Reclame

2 comentarii la “Nou record de calcul al constantei π

  • E vorba de explorarea noilor tehnologii si metode de calcul! Candva, chiar si calculatorul era propus ca notiune abstracta de catre Charles Babbage (n. 26 decembrie 1791 – d. 18 octombrie 1871). A propus ideea si si-a imaginat o maşină de calcul programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi. Aceeasi intrebare putea sa apara atunci, deoarece nu erau posibilitati de creare a unei masini reale!

   Iesirea omului in cosmos, zborurile spre Marte, spre alte planete, sunt intr-un anumit sens activitati de acelai gen – explorarea necunoscutului…

   Pentru ce trebuiesc recordurile sportive, recordurile din cartea Guines?

   Totusi, mai simplu – este greu de construit un asemenea program care sa ruleze suficient de rapid cu numere la exactitate atat de mare!

   Sistemul Wolfram Mathematica poate realiza calcule cu orice exactitate… Doar ca pentru a obtine rezutatul mentionat in record, ar avea nevoie de sute de ani…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.