Viitorul în viziunea companiei Microsoft

Poate oare cineva să prezică viitorul?

Răspunsul imediat ar fi că nimeni nu e în stare de aşa ceva! Oricum lumea încearcă să ghicească cum va arăta!

O încercare recentă de a prezice viitorul îi aparţine companiei Microsoft. Grupul special de la Microsoft, care se ocupă de prezicerea viitorului sub conducerea lui David Jones – Director of Envisioning, ieri dimineaţa, a lansat un nou video, în care încearcă să prezică cum se vor dezvolta tehnologiile următorii 10 ani, bazându-se pe viziunile cercetătorilor şi inginerilor de la Microsoft, viziuni referitoare la tendinţele de dezvoltare a softului, echipamentului, monitoarelor, senzorilor, procesoarelor şi sistemelor inteligente.

Noul video „Productivity Future Vision (2011)” este o continuare a precedentului „Microsoft Office 2019”, lansat în 2009. Se bazează pe câteva dintre subiectele tratate în filmul precedent şi dezvoltă totul mai departe.

La începutul filmului călătoarea venită în Johannesburg, obţine traducerea simultană audio cu ajutorul unor ochelari speciali.  În taxi un ecran subţire evidenţiază pe fereastră clădirea în care va avea întâlnirea de afaceri ziua următoare. Aproape orice suprafaţă are interfaţă touch-sensitive. Angajaţii folosesc gesturi obişnuite pentru a rearanja textul şi diagramele pe ecrane.

Scenele din video reflectă poziţia Microsoft că sistemele inteligente vor oferi informaţia utilizatorului în momentul când el va avea nevoie de ea, eliberându-l de necesitatea de cunoaştere a tehnologiilor care stau la bază. Viaţa va deveni mult mai uşoară, omul având posibilitatea să se concentreze asupra unor ocupaţii care sunt foarte importante pentru el. În acest sens computerele vor face viaţa omului mult mai productivă, timpul va fi folosit mult mai eficient, iar relaţiile cu persoanele apropiate vor deveni mult mai profunde.

David Jones spune că: „Vedem o extensiune a noţiunii de productivitate, care nu va semnifica doar realizarea lucrurilor/obiectelor. Va include şi realizarea corectă a lucrurilor, buna lor realizare şi bucuria foarte naturală şi comună a oamenilor de la procesul de producere„.

Video prezintă conexiuni de tip nor (cloud connections) ca formă primară de transfer de conţinut, fie că este transfer de la un telefon la o tabletă, sau de la o tabletă la o masă de bucătărie. Este interesant că „telefonul” obişnuit nu mai apare ca dispozitiv. Nu apare o fărâmă de hârtie în video – veste foarte proastă pentru industria de imprimare.

Desigur, nu există nici o siguranţă că Microsoft va realiza întocmai tehnologiile descrise. Mai mult chiar dacă ele vor deveni realitate, există un risc să fie realizate şi de alte companii, ceea ce poate fi un pericol de concurenţă pentru Microsoft. Video se referă şi la bussines, deoarece peste tot apar ca standard MS Windows şi MS Office.

David Jones mai adaugă că „Despre oricare cadru din film se poate vorbi cel puţin o oră. E foarte mult conţinut intelectual şi sunt raţionamente foarte profunde după orice cadru „.

P.S. Duminică, 23 octombrie 2011, la orele 21:59, Flag Counter a înregistrat vizitatorul unic cu numărul 100 mii – un vizitator din Moldova!

8 comentarii la “Viitorul în viziunea companiei Microsoft

 1. Este fascinant ce vedem în acest clip , în ceea ce privește noua tehnologie…zic noua pentru că încă nu este pentru publicul larg, însă eu sunt convins ca ei au tehnologii mult mai avansate decât avem pe piață.

  Proiecția aceasta a viitorului ar suna mai mult ca o dorință arzătoare a noastră, suntem făcuți să credem (prin manipulare) că noi asta ne dorim, dar aceasta aduce cu sine și elemente mai puțin bune.

  Suntem împinși să gândim tot mai puțin, să fim tot mai ignoranți, astfel să fim ca niște oi cuminți și ascultătoare.

  Odată cu noua tehnologie, se va ajunge și realizarea planului Noii Ordini Mondiale de control al întregii umanități prin diferite metode. Cum am mai spus, mulți vor fi tentați să creadă că este ceea ce ne dorim, dar din păcate va dispărea adevăratele valori…și ca să vă citez: „Prin negare, nonvaloarea devine valoare”

 2. Eu as atrage atentia asupra faptului ca progresul adesea are rezultate imprevizibile. Video prezentat de MS e o incercare e a prevedea viitorul si cu scopuri legate de bussines. Investitiile in tehnologii ale viitorului trebuie facute nu la intamplare, ci avand o baza intelectuala solida.

  Noile tehnologii tin sa elibereze omul de rutina si sa-i ofere posibilitati pentru activitati creatoare. Nu neaparat pentru controlul total al omenirii. Libertatea omului mai mult vine din interiorul lui…

  In ceea ce priveste citatul, trebuie sa atrag atentia cat de important poate fi adesea un singur simbol! Omitand semnul intrebarii, se pierde sensul initial, si fraza devine una triviala;) Cu semnul intrebarii la final, fraza devine interogativa, are un iz filosofic si atrage atentia ca nonvaloarea negata nu intotdeauana devine valoare…

 3. David Jones spune că:

  “Vedem o extensiune a noţiunii de productivitate, care nu va semnifica doar realizarea lucrurilor/obiectelor. Va include şi realizarea corectă a lucrurilor, buna lor realizare şi bucuria foarte naturală şi comună a oamenilor de la procesul de producere“.

  Eu vad demult o societate a viitorului in care obligatia de a munci sa fie inlocuita, gradual, cu bucuria de a munci. Bibliografie: Aventurile lui Tom Sawyer, faza cu vopsitul gardului in ziua de duminica.

  Si inca o opinie: sunt voci care sustin ca omenirea se tampeste, pe zi ce trece … si exista argumente in acest sens: in general, oamenii devin mult mai inventivi si creativi atunci cand le este pusa in pericol viata sau integritatea fizica; viata moderna nu prea ofera provocari de acest gen. Este efectul pervers al tehnologiei: „pe vremea mea”, aproape toti absolventii de liceu, sau de gimnaziu, stiau sa faca adunari, inmultiri etc., acum procentul e mult mai mic, din cauza calculatoarelor. Dar, daca tot mai multi oameni vor fi in situatia de a nu mai fi constransi sa munceasca pentru a trai, ci vor fi liberi sa-si urmeze „chemarea”, poate vom asista la o revigorare intelectuala … poate.

 4. In situatia cand omul nu mai este constrans sa munceasca pentru a trai creste si mai mult rolul educatiei! Pentru a nu fi o societate de lenesi, oamenii de mici trebuie educati in placerea si bucuria de a munci, de a-si realiza potentialul uman. Cate talente se pierd doar din cauza ca nu sunt imvatate sa munceasca, ci sa leneveasca sau sa se ocupe de alte lucruri efemere si neimportante…

  In lume se aud tot mai multe voci care propun ca matematica sa se studieze in alt mod, cand calculelor (numerice, simbolice) li se acorda un rol neesential, iar studierea matematicii sa se axeze pe elementele esentiale de logica, idei, imaginatie… Folosind Sistemul Wolfram Mathematica in procesul de studii, tot mai mult incep sa cred ca poate fi o cale corecta de educatie matematica… Totusi… Timpul va pune totul la locul sau.

 5. Da, eu sunt adeptul unei societati in care oamenii sa aiba o multime de drepturi si (aproape) nicio indatorire … cu o conditie: aceea de a fi bine educati. Nu legea trebuie sa stabileasca ceea ce pot si ceea ce nu pot face oamenii, ci educatia. In ceea ce priveste logica, ideile, imaginatia, creativitatea, da, cu o conditie: nu poti cladi din nimic si pe nimic. Trebuie sa existe o baza.
  Vorbim de logica, imaginatie etc., ok, incercati sa explicati multimea triadica a lui Cantor unui elev care nu stie tabla inmultirii! Sau dati-i exemplul unei multimi continue nicaieri derivabile, sau explicati-i paradoxul lui Russel … credeti ca va intelege ceva?

 6. De fapt, bine educat si inseamna ca persoana cunoaste regulile si legile de baza care asigura functionarea sanatoasa a unei societati.

  Nu tin sa afirm ca omul nu trebuie sa cunoasca tabla inmultirii sau alte cunostine da baza, ci faptul ca aplicarea tehnologiilor informationale permite sa se insuseasca cunostintele mult mai rapid si mai profund. Ideea reformei propuse de Conrad Wolfram si cei de la Wolfram Research este de a exclude la maxim orele in care elevii si studentii efectueaza repetat calcule doar pentru a insusi anumiti algoritmi. Apropo, sa remintim ca in occident Analiza Matematica este numita si Calculus, iar sistemul Wolfram Mathematica este caracterizat uneori ca un program de calcul, doar ca calcul in sensul Calculus, adica Analiza Matematica.

  Desigur, ar putea fi initiata o discutie daca multimea triadica a lui Cantor poate fi explicata si inteleasa fara a se cunoaste tabla inmultirii.

  Probabil, va referiti la functii continue nicaieri derivabile, cum este, spre exemplu, functia Weierstrass. In definitia functiei Weierstrass apare operatia de inmultire si iarasi ar putea aparea o polemica referitor la faptul daca poate oare fi ea inteleasa fara a se cunoaste tabla inmultirii… Formal, pot sa afirm ca asa ceva e posibil… E important sa se inteleaga inmultirea ca operatie abstracta!

  Iar paradoxul lui Russel despre multimea tuturor multimilor chiar poate fi tratat doar ca subiect al logicii matematice.

  Repet, ca intrebarile care apar in contextul celor expuse tin de o discutie mai larga referitoare la predarea matematicii cu ajutorul calculatoarelor.

 7. In fond… cand ne referim la matematica pura/abstracta, nu poti sa afirmi cu certitudine ca nu se va gasi cineva sa introduca notiuni de tipul multime continua si multime derivabila… Asa ca nu va faceti probleme 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.