Ce este HTML5?

În aprilie 2010, regretatul Steve Jobs a făcut publică celebra scrisoare „Thoughts on Flash” (Reflecţii despre Flash) prin care anunţa că produsele mobile de la Apple nu vor mai folosi tehnologia Flash, ci standardul deschis HTML5.

Chiar dacă discuţiile legate de modul în care e concepută, creată şi folosită animaţia pe Web continuă de ani buni, publicarea reflecţiilor fondatorului companiei Apple a dat un impuls energizant polemicilor, multiplicate abundent şi de aşteptările pe care le au dezvoltatorii Web de la HTML5.

Sunt mai mult motive din care Apple renunţă la Flash pe dispozitivele mobile. Printre ele poate fi numit, spre exemplu, faptul că tehnologia Flash e orientată la calculatoare personale (PC) şi la navigarea cu ajutorul mouse-ului, pe când navigarea pe dispozitivele mobile se realizează pe ecranul senzitiv (touch screen) cu ajutorul degetelor, tehnologia Flash nefiind adaptată la asemenea navigare.  Alt motiv este că tehnologia Flash consumă multă energie electrică la decodificarea fişierelor. Sunt numite şi alte cauze, dar cea mai importantă e faptul că produsele recente multimedia pot fi rulate fără tehnologia Flash.

Noul standard HTML5 este unul deschis şi reieşind chiar şi din motivele evidenţiate supra, este de aşteptat că va deveni dominant nu doar pe dispozitivele mobile, ci şi pe PC-ri.

Să încercăm să prezentăm o vedere de ansamblu asupra HTML5.

La fel ca şi pentru versiunile precedente, principala caracteristică şi sarcină a limbajului rămâne cea de conectare a conţinuturilor prin intermediul etichetelor (tag-urilor). Totuşi… Limbajul HTML, creat de Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee în anii 1989-1991, suportă cea mai mare schimbare anume în versiunea 5-a. Are loc perfecţionarea abilităţilor de operare/rulare a aplicaţiilor multimedia, păstrând simplitatea şi lizibilitatea codului, claritatea şi consistenţa execuţiei.

Formal vorbind, abia în HTML5 se realizează ideea originală a limbajului HTML de a conecta pe o pagină Web nu doar conţinut textual şi imagini statice, ci mult mai mult. Noile elemente <audio> şi <video> pot fi privite ca o extensiune a etichetei <a>, dar şi ca o înlocuire a etichetei  <object>, folosite în versiunile precedente pentru coduri , în special pe site-uri de tipul YouTube sau Vimeo.

Acum audio, video şi imaginile pot fi incluse în paginile Web direct. În fond, se dezvoltă ideea iniţială de a putea insera în paginile Web conţinuturi de diversă natură şi, totodată, de a rula paginile Web simplu şi fără modificări de aspect şi conţinut pe diverse echipamente (desktop-uri,  laptop-uri, notebook-uri, netbook-uri, smartphone-uri, tablete etc.) şi prin diverse navigatoare. Nu mai sunt necesare plugin-uri şi playere speciale pentru rularea conţinutului multimedia.

Pentru a uşura folosirea conţinutului grafic şi a animaţiei se introduce eticheta <canvas>, care împreună cu codul JavaScript permit să se genereze simplu imagini de tip rastru şi animaţii.

Elementele: <section><article>, <header>, <footer> şi <nav>, sunt introduse cu scopul de a permite dezvoltatorilor să poată uşor îmbogăţi conţinutul semantic al paginilor Web. Tot pentru scopuri similare se introduc noi atribute pentru unele etichete şi sunt modificate sau excluse atributele pentru altele. Spre exemplu, etichetele <audio> şi <video> au atributele autoplay şi preload, care permit realizarea unui bun şi simplu control al conţinutului multimedia.

HTML5 defineşte în detaliu modul de procesare a documentelor cu erori, astfel ca greşelile sintactice să fie tratate uniform de diverse navigatoare şi aplicaţii.

HTML5 şi CSS3 oferă pentru JavaScript un set bogat de instrumente de lucru şi efecte, care fac comparabile site-urile HTML5 cu majoritatea dintre site-urile Flash. Câştigul este enorm deoarece site-ul HTML5 este gestionat în mod obişnuit pentru orice site de tip HTML şi poate fi indexat de către motoarele de căutare.

Prezentăm în continuare un exemplul de pagină HTML5 care scoate în evidenţă simplitatea codului HTML5, structura paginii Web, dar şi prezintă câteva dintre elementele constitutive.

<!DOCTYPE html>
<html>
 <head>
  <title>Exemplu de pagină în HTML5</title>
 </head>
 <body>
  <header>
   <h1>...</h1>
  </header>
  <section>
   <article>
    <h1>...</h1>
    <p>...</p>
   </article>
   <article>
    <h1>...</h1>
    <p>...</p>
   </article>
   <nav>
    <a href="http://...">...</a>
    <a href="http://...">...</a>
   </nav>
  </section>
  <footer>
   <p>...</p>
  </footer>
 </body>
</html>

Evident, o descriere exactă şi exhaustivă a limbajului HTML5 e dificil de oferit atâta timp cât nu este adoptată versiunea oficială de către organele internaţionale abilitate. Sunt anunţate diverse termene de adoptare şi publicare a standardului HTML5, de la anul 2012 până la anul 2022. E cert un lucru – va surveni o modificare esenţială a limbajului HTML şi a modului în care este conceput şi folosit conţinutul multimedia şi animaţia pe Web, ba chiar se va schimba oricum şi modul în care este conceput şi alcătuit înseşi Web-ul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.