Întoarcerea în Oaza Fragilă…

De curând, mass-media internaţionale, acompaniate de diverse şi variate resurse Internet, difuzează un video de la NASA în care timp de circa 7 minute poate fi vizualizat Pământul de pe orbita Staţiei Orbitale Internaţionale (SOI). Video creat cadru cu cadru din imaginile fotografiate de Ron Garan şi Mike Fossum, membri ai echipajelor internaţionale cu numerele 27-28, are în calitate de coloană sonoră piesa lui Peter Gabriel „Down to Earth”. De remarcat că actualmente pe SOI activează  echipajul cu numărul 30.

Perioada orbitală, adică perioada în care staţia efectuează o rotaţie completă în jurul Pământului, constituie circa 92,38 de minute! Altitudinea la care zboară staţia este de circa 404,6 km. Viteza de mişcare constituie circa 27 624 km/oră. Evident, la caracteristicile menţionate, video prezintă Pământul într-o rotaţie mult mai rapidă decât cea reală.

Datele prezentate supra, referitoare la zborul SOI, sunt obţinute on-line cu ajutorul motorului de căutare WolframAlpha. Introducând în câmpul de căutare abrevierea „ISS” sau denumirea completă „International Space Station„, WolframAlpha oferă nu numai informaţii dinamice relevante, dar chiar şi poziţia SOI la momentul efectuării căutării. Mai mult, utilizatorul poate afla dacă la moment staţia este vizibilă din locul efectuării căutării. O eventuală testare a celor expuse poate fi efectuată realizând un clic aici.

La realizarea acestui proiect internaţional îşi aduc contribuţia 23 de naţiuni. E un exemplu elocvent că prin eforturi comune pot fi obţinute rezultate extraordinare. N-ar fi rău de loc dacă politicienii noştri s-ar inspira din acest exemplu, iar prin vizualizarea video ar conştientiza cât de fragilă este oaza noastră comună – Pământul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s