O şansă ratată pentru clasa politică moldavă?

Omul e fiinţă sociala, mediul normal de existenţă a căruia e unul social. Totodată, omul este fiinţă solitară, care are nevoie şi de singurătate – necesitate inerentă pentru persoanele creative… Corespunzător şi individualitatea fiecăruia se clădeşte între două poluri, între dorinţa de a se afirma social şi cea de aşi realiza interesele individuale…

Modelul bipolar e unul unidimensional şi la confruntare cu realitatea se poate dovedi inconsistent.

Mai degrabă e valabil un model multidimensional, în care omul e centrul unei figuri multidimensionale, spre exemplu – un glob, care reflectă şi esenţa lui spirituală şi morală. Societatea ca reuniune a membrilor constituenţi  alcătuieşte construcţia socială, inclusiv cea a puterii. Omul îşi găseşte sau cel puţin încearcă să-şi găsească locul său în acest edificiu social. Cât de bine reuşeşte? – e altă întrebare!

Moartea recentă a liderului nord coreean ilustrează, odată în plus, cât de anacronică poate fi construcţia piramidală, când în vârful ei se cocoţează „liderul” sau „liderii” politici cu reprobabile principii morale.

Din nou la ordinea zilei sunt un şir de întrebări importante… Ajung oare în vârful piramidei cei mai buni reprezentanţi ai societăţii? Se gândesc oare ei la popor? Ce e în capul unui politician care îşi îndobitoceşte propriul popor, îl subjugă, îi fură libertăţile, îl aduce la sapă de lemn?

În mod normal copiilor li se educă deprinderile de stimă faţă de oameni, de a nu obijdui pe cineva… Cum se întâmplă că ajungând la putere, unii uită cele mai elementare principii morale?

Asistăm de mai mult de doi ani la spectacolul de prost gust în care politicienii din Moldova nu pot sau nu vor sa aleagă preşedintele ţării. Democraţia e bună prin faptul că puterea aparţine poporului şi el periodic o transmite la alegeri celora pe care îi consideră mai buni… Cei avizi de putere, dar care pierd alegerile,  nu au decât să aştepte următoarele alegeri ca să convingă electoratul ca sunt buni…

E pe înţelesul oricui că dacă politicianul se gândeşte la ţară şi la popor, trebuie să aleagă conducerea, inclusiv preşedintele, ca ţara să aibă şansa de a fi diriguită normal… Dacă conducerea şi preşedintele nu se aleg înseamnă că pe politicieni îi aranjează lipsa puterii  şi înflorirea corupţiei…

Se văd oare politicienii „plânşi”  la fel cum e plâns decedatul lider nord coreean? Visează oare ei soartă lui Ceauşescu şi a altor dictatori?

Sunt întrebări, dar şi răspunsuri, care ar trebui să frământe mediul politic, zic eu…

Liderul nord coreean era pentru Moldova o persoană apolitică. Se pare că moartea lui a exclus o candidatură potrivită la postul de preşedinte. Ce neşansă! Pe el, politicienii, probabil, l-ar fi ales şi ar fi rezolvat, în sfârşit, criza politică.

Reclame

2 comentarii la “O şansă ratată pentru clasa politică moldavă?

  1. Noa serbus. Şi la voi ca şi la noi, că doar tot români suntem.

    Primeşti colindătorii?!

    Deocamdată doar o urare. Moş Crăciun să te găsească sănătos. De sărbători să ai parte de linişte şi pace pentru a le petrece în tihnă alături de cei dragi. Şi pentru că nu-i departe nici Anul Nou, LA MULŢI ANI ! El musai ne va îmbogăţi cu 366 de zile aruncate în cârca noastră să avem ce duce.

    Colinda o găseşti aici: http://abbilbal.blogspot.com

    Este publicată în duminica ce a trecut. Până acolo treci şi pe la mine să vezi preocupările pruncilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s