Despre bloguri

Chiar dacă menţin un blog personal mai mult de 3 ani, descrierea succintă şi, totodată, exhaustiva a acestui concept o consider necesară de mai mult timp. Nu-mi pare o sarcină de loc simplă, existând variate tipuri de bloguri, multiple platforme de menţinere a lor, terminologie nouă asociată bloggingului şi adesea neînţeleasă etc.

În câteva cuvinte blogul poate fi descris ca jurnal personal creat şi menţinut în Internet.

În detaliu – urmează o descriere nefinalizată şi asupra căreia îmi propun să revin ocazional prin completări şi modificări…

Bloguri personale, corporative şi colective

Cuvântul blog provine de la expresia engleză web log. Semnifică un jurnal online, dar şi un tip special de site Web, în care autorul, numit blogger, publică articole ocazional, periodic sau neîntrerupt. Un astfel de blog e numit personal.

Uneori blogul e menţinut de către un grup de persoane sau din numele unei companii/organizaţii. Un asemenea blog e numit corporativ. Bloguri sociale/colective sunt menţinute de către cititori după regulile stabilite de moderatori/patroni.

Mulţimea tuturor blogurilor şi a bloggerilor e denumită blogosferă. Deosebim blogosferele: românească, moldovenească, rusească, engleză etc.

Publicarea pe blog: articole, posturi, comentarii, mesaje…

Articolele/înscrierile se afişează pe blog în ordinea inversă cronologiei (ultimul publicat, primul afişat), existând o anumită paralelă cu structurile de date de tip stivă, concepute după principiul LIFO (last in, first out — ultimul intrat, primul ieşit). Blog-urile oferă cititorilor posibilităţi de a scrie comentarii şi de a trimite mesaje, ceea ce face posibilă constituirea în baza unui blog a unei comunităţi de socializare a bloggerului şi cititorilor.

Articolele/înscrierile de pe blog sunt numite posturi/postări. Publicarea lor e numită postare.

În engleză cuvântul blog e folosit şi cu sensul de verb, semnificând activitatea bloggerului. În română activitatea bloggerului e numită blogging, după calapodul englez.

O caracteristică importantă a blogului e modificarea/actualizarea constantă prin publicarea de noi articole. Site-urile companiilor şi organizaţiilor adesea includ bloguri ce reflectă cronologic evenimentele şi activităţile aferente.

Conţinutul blogului

Blogurile combină conţinuturi de diverse tipuri:

 • textual,
 • grafic,
 • animat,
 • pagini Web,
 • link-uri la alte bloguri,
 • link-uri la site-uri Web,
 • conţinut multimedia,
 • forum,
 • chat
 • etc.
Tipuri de bloguri

Există foarte multe posibilităţi de deosebire a tipurilor de bloguri, în corespundere cu punctele de vedere din care ele sunt analizate: domenii de interes, numărul de autori, tipurile de articole, conţinut etc.

Majoritatea blogurilor sunt textuale. Totuşi există şi bloguri specializate:

 • bloguri artistice (artblog),
 • bloguri de imagini fotografice (photoblog),
 • bloguri cu conţinut video (vblog),
 • bloguri muzicale (MP3 blog),
 • bloguri audio
 • etc.
Blogroll

Blogul, de regulă, include o listă de bloguri citite de către autor – blogroll-ul. Aceste liste generează, la rândul lor, comunităţi neformale/virtuale de bloggeri, axaţi pe anumită tematică.

Scurt istoric al conceptelor blog şi blogger

Info.cern.ch este adresa primului site Web, creat de Tim Berners-Lee pe data de 6 august 1991. Nu există originalul acelei pagini, ea fiind modificată constant odată cu dezvoltarea proiectului World Wide Web. Copia existentă a paginii Web din 1992 e considerată primul site de tip blog, înseşi denumirea blog apărând pe urmă.

Termenul „weblog” a fost inventat de către Jorn Barger pe 17 decembrie 1997.

Forma prescurtată “blog” a apărut graţie lui Peter Merholz care în glumă a divizat cuvântul weblog în fraza “we blog” pe bara laterală a blogului său Peterme.com în aprilie/mai 1999.

La scurt timp după aceea Evan Williams de la compania Pyra Labs a folosit cuvântul „blog” în calitate de substantiv şi verb, inventând, totodată, termenul „blogger” pentru site-ul blogger.com lansat de către Evan Williams şi Meg Hourihan pe 23 august 1999 (procurat de către compania Google în februarie 2003).

Platforme

Cele mai populare platforme de blogging sunt WordPress şi Blogger.

WordPress.com oferă servicii gratuite de creare şi menţinere a blogurilor. WordPres.org oferă gratuit softul necesar pentru instalarea platformei pe calculatoare şi servere autonome.

Compania Google oferă servicii gratuite Blogger pentru crearea şi menţinerea gratuită a blogurilor pe blogspot.com

Codul de conduită al bloggerilor

Tim O’Reilly împreună cu alţi bloggeri au iniţiat codul de conduită după atacurile şi ameninţările asupra bloggeriţei Kathe Sierra:

 1. Asumă-ţi responsabilitatea nu doar pentru propriile cuvinte, ci şi pentru comentariile pe care le permiţi pe blogul tău.
 2. Stabileşte nivelul de toleranţă pentru comentariile abuzive.
 3. Ia în consideraţie oportunitatea eliminării comentariilor anonime.
 4. Ignoră trolii (persoanele care postează comentarii provocatoare).
 5. Transformă conversaţia offline în una directă sau prin intermediar.
 6. Dacă ştii pe cineva care se comportă urât, comunică-i părerea ta.
 7. În online nu spune nimic ce n-ai putea spune în persoană.

14 comentarii la “Despre bloguri

 1. Noa serbus.
  În primul rând se cuvine a spune mulţam pentru acest articol. Şi eu am aflat noutăţi din el. Noutăţi în sensul că nu ştiam unele lucruri pe care le-am aflat acum, cum ar fi istoricul blogului.
  Să ai o zi bună.

 2. eu mi-am facut de curand un blog si as dori sa fie mai citit,scopul meu era de a impartasi idei cu altii nu de a ~vorbi~” singura.Sper cu timpul.Oricum, mi-au fost de ajutor notiunile din acest articol.

 3. Foarte interesant articolul… am mai invatat ceva nou. Acum si o mica sugestie, la ecranul meu lat textul merge dintr-un capat in altul, ceea ce mi se pare greoi… cred ca si asta ar trebui avut in vedere pentru a nu alunga cititorii mai lenesi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s